FAQ OM ATT FLYTTA TILL AUSTRALIEN

Vad har du för visum?

Jag har ett partnervisum på Jespers visum vilket ger mig möjlighet att bo här, åka ut och in i landet som jag vill och jobba 20 timmar i veckan under hela den perioden Jesper pluggar här. Kraven för att få partnervisum var dock rätt höga så vi fick förbereda ganska länge för att få det. Man måste ha varit tillsammans i minst 2 år och bott ihop i minst 1 år och sedan var vi tvungna att skicka in personliga brev med historien på hur vi träffades, kvitton på gemensamma resor, papper från banken som intygade att vi har gemensamma konton, intyg från nära och kära där de skrev under att vi bott tillsammans, inbjudningar till gemensamma grejer (bröllop, fester etc), personliga foton från högtider och resor osv. Det kändes helt galet att skicka in alla dessa personliga uppgifter till Australienska ambassaden men efter det så gick ju allt smidigt och jag fick visum som gäller hela tiden Jesper är här istället för att behöva söka nytt varje år.

Hur fixade ni boende? Är det dyrt med boende i Australien? 

Jag hittade vår lägenhet på domain.com.au, vi gick sedan på visning, fyllde i en ansökan och höll tummarna! Det gäller ju att ägaren ska välja just dig av alla sökande så vi hade flera lägenheter på G för säkerhets skull. När det gäller pris så kan jag inte säga något om resten av Australien för där har jag ingen koll men vi betalar ca 12 000 kr i månaden för våran lägenhet (el och internet inte inkluderat) men då är ju vår lägenhet ganska stor för en etta (minst 60 kvadrat) och vi bor i ett fint komplex med pool, gym, parkeringsplats osv mitt i stan men priserna varierar faktiskt inte så jättemycket här i Perth beroende på läge vilket är lite konstigt.

australien-blogg-1

Hur fungerar det med körkort?

Vi fixade internationella körkort i Sverige innan vi åkte, men det går även att skaffa sig ett Australienskt körkort här!

Hur länge ska du bo i Australien?

Vi vet inte riktigt, det beror på om Jesper vill göra en utbytestermin de sista 6 månaderna eller inte och vad jag har för jobb då! Vi har ju varit här i ett år nu och har visum till November 2017 så vi får helt enkelt se, minst ett år till i alla fall!

Är det lätt att skaffa jobb?

Det beror lite på vad du har för krav! När Jesper gick runt på stan och delade ut CVn lite här och var för att han bara ville ha ett extrajobb och inte brydde sig så mycket om vad det blev så fick han jobb direkt på en restaurang. Men jag som vill ha ett jobb som är relevant för min utbildning så är det svårare då mitt visum bara tillåter mig att jobba 20 timmar i veckan (alla vill ha folk heltid i bröllopsbranchen) och att mitt visum har ett utgångsdatum och arbetsgivare vill ju oftast anställa folk som de tror kommer stanna länge på företaget. Men ska du hit bara för att jobba och inte bryr dig så mycket om vad du gör så lär det inte bli några större problem! Tänk på att ha koll på ditt visum innan då nästan alla arbetsgivare frågar dig om hur länge du kommer stanna och hur mycket ditt visum tillåter dig att jobba. Ett Working Holiday tillåter ju en t ex. bara att jobba ett halvår för samma arbetsgivare!

australien-blogg-2

Kan du tipsa om några förberedelser innan man flyttar till Australien? 

Stora förberedelser som jag fixade med var att hyra ut min lägenhet, tömma den, fixa med visum, försäkringar, planera kring boende här borta, förbereda CV och referenser på engelska, skriva under en fullmakt så att pappa får skriva på papper i mitt namn medan jag är borta, adressändra och ansöka om internationellt körkort.

Varför Perth? Vad är fördelarna med västkusten? 

Vi hade ju inte riktigt något val då Jespers skola ligger här och jag har inte varit på Östkusten än men jag kan berätta om de för och nackdelar som jag vet om och har hört! Perth är den storstad med absolut finast och mest folktomma stränder i Australien (vitast sand och mest turkost vatten), vi har även finast väder, varmast och mest avslappnad atmosfär. Tydligen så kallar folk på östkusten Perth för ”The authentic Australia”. Jag gillar även att vi ligger närmast Sverige-hållet då det blir många timmar kortare (och billigare) att flyga hem och mindre tidsskillnad. Jag tror även att Perth är lite billigare än västkusten! Något negativt med Perth är dock att det är världens mest isolerade stad och inget ligger nära, Depansar (Balis huvudstad) är den närmaste storstaden, alltså ingen annan Australiensk stad, haha. Så om man vill åka runt i Australien är det ett litet större projekt härifrån, däremot så är det ju väldigt nära till Asien om man skulle vilja se mer av det! Om man vill flytta hit får man även ha i åtanke att Perth känns ganska litet, men jag tycker det är helt lagom och saknar sällan något!

australien-blogg-3

Är det sant att det finns livsfarliga djur överallt? 

Alltså, jag tycker att det här är sååååå överdrivet men jag har samtidigt hållit mig i stan nästan konstant sedan jag kom hit. Jag har inte ens sett en spindel, en endaste gång. Men jag har vänner som varit här som har riktigt ruskiga historier om läskiga ormar och spindlar så ja, det finns ju säkert en hel del men risken är ju lite olika om du bor i en nybyggd lägenhet i en stad eller på en farm på landet! Hajar däremot finns det en himla massa så jag är alltid halvt skräckslagen när jag badar, haha. Men vi har ju hajlarm och helikoptrar som har koll hela tiden så egentligen är det ju ingen större fara!

Australien VS Sverige? 

Hatar den här frågan och vet aldrig vad jag ska svara när jag får den, haha. Australien är ett så fantastiskt land och jag kan inte komma över min lycka över att kunna ta solsken för givet, gå i shorts året runt, ha paradisstränder en liten bussresa iväg, se färgglada papegojor istället för gråsparvar i träden och delfiner i vattnet bredvid mig när jag går min kvällspromenad. Men, Sverige är Sverige. Sverige är hemma! Stockholm är fortfarande en av de absolut vackraste städer och vet och jag saknar årstiderna även fast de gärna hade fått vara lite soligare, haha. Så om jag måste välja för all framtid så är det Sverige, men för tillfället är jag väldigt nöjd med att bo här. Ni kan läsa mina jämförelser mellan Sverige och Australien här och här.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
 • Hej Fanny! Jag har också en fråga ang partnervisa. Min pojkvän och jag var i Aussie för några år sedan och gjorde våra månader på farmen. Nu tänker vi åka tillbaka med förhoppning om att leva där, starta karriär. Så vi både hoppas på att kunna bli sponsrade av jobben vi hittar. Dock om bara en hinner bli sponsrad så kan den andra vara kvar på partnervisa, men kan jag isåfall endast arbeta 50%? 🙂 vore så tacksam för svar! Kram

  Ida 2016-02-16 11:48:13
  Svara
  • Svar på Idas kommentar.

   Hejsan!

   Nej, anledningen till att jag bara får jobba halvtid är att mitt visum är på Jespers studentvisum, och ett studentvisum tillåter bara att man jobbar halvtid så jag får samma villkor. Vet inte exakt vad som gäller för andra partnervisum men tror inte att det är så då! Kram och lycka till!

   Fanny Staaf 2016-02-19 09:57:28
   Svara
 • hehehe hade kunnat vara jag som ställde farliga-djur-frågan! typ anledningen till att jag är tveksam till Australien 😉

  ISA 2016-02-15 23:30:23 http://isabyl.devote.se
  Svara
 • Hej Fanny och tack för världens bästa blogg! Jag visste inte att du var i oz på partnervisa! Jag lite funderingar kring det och det är så svårt att hitta rätt info kring det tycker jag så tänkte slänga iväg en fråga till dig som gått igenom hela processen. Ska vara så kortfattad som möjligt. Jag spenderade ett år i oz på wh-visa, träffade min irländska karl där och nu bor vi på Irland. Grejen är att jag saknar oz så mycket, och det gör han med. Jag har gjort mina 3 månaders farmdagar för att få andraårsvisum, men han har inte gjort tillräckligt många. Funderar på om det finns möjlighet att göra samma som ni, att jag söker om andraårsvisum och han kan åka med på partnervisa, eller gick detta för er just för att Jesper är på studentvisa och det var speciella förutsättningar där?

  Hade varit tacksam för svar om du sitter inne på minsta lilla info 🙂 Kram och hoppas resten av Baliresan blir awesome!

  Rebecca 2016-02-15 22:14:34 http://nouw.com/rebeccaiaustralien
  Svara
  • Svar på Rebeccas kommentar.

   Hej Rebecca och tack för dina fina ord! Tyvärr så har jag dålig koll på WH visum men Australien är överlag ganska generösa med partnervisum, som du fick ett annat svar här där det stod att de frågade om man ville inkludera någon mer i sin ansökan, precis så stod det för oss med så det låter lovande! Vet dock ingenting som sagt. Ett tips är att fråga killen som driver http://www.swedesinaustralia.com/ i en kommentar, han har stenkoll och faktiskt han som berättade för mig att jag kunde söka ett partnervisum! Hade iiingen aning om att det ens var en möjlighet innan. Kram och stort lycka till!

   Fanny Staaf 2016-02-19 10:03:13
   Svara
  • Svar på Rebeccas kommentar.

   Jag ansökte nyligen om second year visa och då kunde man välja om någon annan också skulle stå med på visumet. Kollade inte upp det mer noggrant men starta din ansökan på ditt immi account och se vad det finns för valmöjligheter 🙂

   J 2016-02-16 11:07:14
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!