5 WEEKS – SWEDEN VS. AUSTRALIA

Idag är det 5 veckor sedan jag kom hit till Perth och det tänkte jag fira med en liten Sverige VS. Australien-lista! Det finns ju många självklara skillnader som alla redan vet om men jag tänkte lista det som man kanske inte upptäcker eller ens tänker på alls innan man väl bor här. Hoppas ni gillar det!

Today it’s been 5 weeks since I came to Perth and that I want to celebrate with a Sweden VS. Australia list! There are a lot of obvious differences that everybody already knows about but I’m going to write about the differences that you don’t even think about before you really live here. Hope you’ll like it!

1. Bussarna/The Busses

En skillnad jag märkte väldigt snabbt och som var problematiskt för mig som var helt ny var att hållplatserna/nästa hållplats inte står inne i bussen som de gör i Sverige och ingenting ropas ut heller. Om man åker till ett ställe för första gången får man helt enkelt chansa (vilket oftast är helt omöjligt) eller så får man ställa sig framme vid busschauffören och säga vart man ska och be honom säga till.

A difference I noticed early that was kind of hard for me who was new here is that you can’t see or hear what the next stop on the bus is like in Sweden and every other country I’ve been to. If you go some place for the first time you simply have to guess (which often is impossible) or you’ll have to sit next to the bus driver and ask him or her to tell you when to get off. 

2. Årstiderna/The seasons

Att årstiderna är tvärt om visste jag ju sedan innan men jag var inte beredd på hur förvirrad det skulle göra mig. Jag styrs väldigt mycket av årstider och älskar dem alla så när jag kom ner hit påverkades jag direkt av alla stickade tröjor och fina kappor i butikerna, erbjudandet på säsongens varma choklad och äppelpaj på caféerna och hela höst-stämningen. Jag längtar direkt efter kura ihop mig med en filt i soffan och dricka kopp efter kopp med te medan man slötittar på TV’n och tittar ut på regn och rusk utanför fönstret men.. vänta? Var det inte höst alldeles nyss? Ska jag börja om med en höst och vinter igen? Och alla jag känner gör sig ju redo för sommar, vilken ”sinnesstämning” ska jag välja? All in på hösten eller behålla vår-glädjen?

That the seasons are different from home I knew before but what I didn’t know is how much it would confuse me. My mood is very controlled by seasons and I love all the seasons for what they are so when I got here and saw all the knitted sweaters in the stores and the seasons hot chocolate in the cafés I started to look forward to in a few months when I can spend a whole day under a blanket with cup after cup with warm tea, wathing TV while it’s raining outside but… wait? Didn’t I just do that? I just went through a whole autumn and winter, only to start over again? And all my friends and family are getting prepared for summer, what season-mood should I choose? All in with autumn of keep my swedish? 

sweden-australia-differences

3. Tempot/The Tempo

Ännu något jag visste innan men inte hur extremt det var. Alla här tror verkligen att de har aaaaaall tid i världen på sig! Man kan köa i hundra år och när jag och Jesper var på banken för att öppna våra konton vilket borde tagit kanske 15 minuter så satt vi där med bankkvinnan i 1,5 timme trots den långa kön bakom oss och hon frågade om allt, gav oss tips på sevärdheter runt om i hela Australien och ville höra allt om Sverige. Vi hade det supertrevligt men jag tycke så himla synd om alla i kön och hennes kollega som fick jobba för två.

Another thing I knew before but now how extreme it was. Everyone here really thinks they have aaaall the time in the world! You can be in a cue for like forever and when Jesper and I went to the bank to start our new accounts which should have taken about 15 minutes we we’re there with the bank lady for 1,5 hours even tough it was a long line behind us and she asked us about everything, told us about places to visit all over Australia and wanted to hear all about Sweden. We had a great time but I felt so sorry for the people in the line and her colleague who had to work for two.

4. Fräschare matvaror/Fresher food

Maten är inte bara billigare här utan sååå mycket fräshare! Man riktigt känner på färskvaror att de har en helt annan kvalitet än vad man är van vid vilket gör mig (om möjligt) ÄNNU mer intresserad av mat! Haha.

The food here isn’t only cheaper but so much fresher! You can really feel that it has a whole other quality that what I’m used to which makes me (if possible) EVEN more interested in food! Haha. 

5. Helgerna/The Weekends

Det var bara några år sedan allt här i Perth var tvärstängt på helger och fortfarande så är det sååå dött. Varenda restaurang är stängd på söndagar, några utvalda affärer är öppna några få timmar, kommunaltrafiken är extremt begränsad och mataffärerna stänger som senast 5. Det är underbart för nästan alla är verkligen lediga på helgerna vilket inte vi är vana vid från Sverige men jag måste fortfarande lära mig att ”tänka om” då man bara tar för givet att allt ska vara öppet och att bussarna ska gå.

It’s only a few years ago since everything was closed on weekends here in Perth and still it’s really dead and quite. All the restaurants are closed on Sundays, a few stores are open a few hours, the busses don’t go often at all and the grocery stores close at 5 PM. It’s amazing because almost everyone is free on weekends which we’re not used to in Sweden but I still have to get into the new ”thinking” because I still just assume that everything is going to be open all the time and that the busses are going. 

perth-flytta-bo

6. Träningsmöjligheterna/The opportunities to exercise

Detta är ett enormt plus här, staden verkligen bjuder in till träning! Vackra, STORA promenad/springparker finns överallt, gym i lägenhetskomplexen, stora gräsplaner osv. I Sverige kändes det alltid så tungt att träna vilket gjorde att jag aldrig kom igång på riktigt men här är det så himla enkelt så att man inte kan låta bli.

This is a really big plus here, the city really invites to exercise! Beautiful, BIG parks to walk of run in, gym in the apartment complexes, huge areas with grass etc. In Sweden it always felt so hard to get to the gym or find a great place to powerwalk and that’s why I never really got into it but here it’s so easy it’s almost impossible to resist.  

7. Blommor/Flowers

Alltså blommor, SOM jag saknar blommor. Jag vet inte vad det är men det är nästan ickeexisterande med blomsteraffärer här! De enda jag har hittat har haft så fula (och halvdöda) grejer så jag inte vetat om jag ska skratta eller gråta plus att det är superdyrt och krukväxer finns knappt alls. På marknaden i Subiaco har vi i alla fall hittat en blomsteravdelning nu som har bra och prisvärt snitt men saknaden av krukväxter fortsätter… Jag antar att denna skillnad blir extrem för mig som är van vid att spendera dagarna i ända bland vackra blommor men det är ett problem, det är det faktiskt! (;

Flowers, how I miss flowers. I don’t know why but flower shops is almost non existing here in Perth! The only ones I’ve found have looked horrible with half of the flowers dead and still really expensive and potted flowers I haven’t found at all. At the market in Subiaco they have a good and cheap area with cut flowers though which will be my salvation, but potted flowers, where are you? I guess this feels more extreme to me than it really is because I’m used to spending all my days amongs thousands of beautiful flowers but it is a problem, it really is (;

australien-sverige-skillnader

8. Kontanter/Cash

Hemma i Sverige har man vant sig vid att kort fungerar överallt, och fungerar inte kort så fungerar Swish men här är det kontanter som gäller. Det är alltid populärast och många ställen tar inte ens kort alls!

In Sweden we’ve gotten used to using credit cards all the time but here cash is king. It’s always the most popular and quickest choice and some places don’t even accept cards at all!

9. Kråkorna/The Crows 

Okej, denna är lite rolig men den måste med på listan. Kråkorna här låter precis som hesa katter som långsamt kvävs till döds. Jag skojar inte, det är det sjukaste ljudet jag någonsin hört. Jag vaknade mitt i natten av det när jag först kom hit och blev jätterädd och väckte Jesper som sa att det bara var kråkorna, haha. Det är en riktig snackis mellan oss svenskar här och det bästa är när det börjar när man Skypar, ”Vad sjutton är det som låter?!”!

Okay, so this is funny but it has to be on the list. The crows here sound like cats that are getting strangled to death. I’m not kidding, it’s the sickest sound I’ve ever heard. I woke up in the middle of the night when I heard it when I first got here and woke Jesper up who said it was just the crows… haha. All Swedes here talk alot about it and we love it when it starts while skyping to see everyones reactions, ”What the H is that sound?!?”

10. Bring Your Own

Detta tycker jag är en himla rolig idée, många av restaurangerna här har något som kallas ”Bring your own” vilket innebär att man får ta med sig sin egen dricka till restaurangen om man vill. Att gå ut och äta och dela på en flaska vin behöver alltså inte alls bli så himla dyrt! Jag har inte provat detta än men ska absolut göra det snart och se hur det fungerar!

This is such a fun idea, many of the restaurants here have something they call ”bring your own” which means that you’re allowed to bring your own beverage or alcohol to the restaurant if you want to. To go out and eat and share a bottle of wine doesn’t in other worlds have to cost a fortune. I haven’t tried this yet but I will do it soon to see how it works!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
14kommentarer
 • Haha kul lista! Oväntade saker från bussar till skumma kråkor. Har alltid sett framför mig hur lugnt och skönt det måste vara där, tempo mässigt framförallt, så trodde nästan att du skulle motbevisa det haha! Tänker på stress-Stockholm :p Och Gud så härliga bilder! Man blir så glad! Man tror nästan att det är semester bilder! Lite tråkigt med blommorna men å andra sidan när man har ett sådant otroligt underbart väder…! Hur ofta är man hemma egentligen?? Kram!

  n 2015-04-14 00:42:13
  Svara
  • Svar på ns kommentar.

   Kul att du gillade den!

   Ja det är faktiskt så, haha. Bra för själen med frustrerande för huvudet! Man är faktiskt hemma rätt mycket ändå. Även fast det finns så mycket att se och vädret är underbart (oftast) så har man ju ändå en vardag och är fortfarande trött efter jobbet och har dagar man bara vill ligga inne. Däremot så blir dessa ”bara ligga inne-dagar” lätt förflyttade till poolen om vädret tillåter… haha. Kram!

   Fanny Staaf 2015-04-14 05:06:26
   Svara
 • En riktigt bra och rolig lista!
  Vet inte om du redan har nämt detta förut, men är det någon skillnad för priser på typ kläder i Australien och Sverige? 🙂

  Emma 2015-04-12 19:45:48
  Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   Hejsan! Vad roligt att du tycker det 🙂

   Mja priserna på kedjorna är detsamma men nästan inga kedjor vi känner igen (bara TopShop och Zara) finns här så det är svårt att jämföra. Många av de egna Australienska märkena är lite dyra men de kan inte heller jämföras med typ H&M utan mer Tiger/Acne i sådana fall. 🙂

   Fanny Staaf 2015-04-13 10:43:34
   Svara
 • Kul med alla olikheter men tråkigt med blommorna 🙁 man vill ju dekorera med nya fräscha växter när man flyttar in i ny lägenhet, det gör ju såå mycket Kram

  Minna 2015-04-10 10:06:10
  Svara
  • Svar på Minnas kommentar.

   Eller hur! Det FINNS ju det är bara att man får åka en ganska lång bit och det finns inte så mycket att välja på. Blommorna vi (äntligen) har nu är jag ju liksom nöjd med men jag skulle AAAALLLDRIIIG ha valt dem i Sverige, haha. Man får helt enkelt ändra tänket lite 😀 kram

   Fanny Staaf 2015-04-13 10:46:45
   Svara
 • Men va kul att du kom på att berätta om alla olikheter. Ha ha det där med kråkorna var ju lite speciellt men det långsamma tempot och att kontanter fortfarande gäller känns ju som en annan tidsepok men ändå lite mysigt ! Här hemma stressar ju alla halvt ihjäl sig så man mår nog bättre där 🙂

  Helle 2015-04-09 20:21:33
  Svara
  • Svar på Helles kommentar.

   Absolut! Som svensk kan man ju bli lite frustrerad först men man kommer in i det 😀 Tack för din kommentar!

   Fanny Staaf 2015-04-13 10:47:48
   Svara
 • Detta var en rolig lista! Det angående att maten är fräschare i Australien känner jag igen – fast med Grekland. Grekland är mitt andra hemland och jag är där typ 3 gånger per år. Det är verkligen en SJUKT stor skillnad på kvaliteten när det gäller maten – framför allt grönsaker och frukt. Man tar maten lite för given här hemma o Sverige och tror att den faktiskt är bra, vilket den delvis är – om man inte jämför med andra länder. Det klart jag är glad över att vi Sverige överhuvudtaget även har tillgång till ”osvensk mat”, men jag gissar väl på att det är de länder som har tillgång till närproducerade varor, som Australien och Grekland har, som därför har tillgång till den bättre kvaliteten också.

  Kul lista som sagt! Ha det bra 🙂

  /nouw.com/100kitchenstories

  Paulina 2015-04-09 16:51:08 http://nouw.com/100kitchenstories
  Svara
  • Svar på Paulinas kommentar.

   Vad roligt att du gillar den 😀

   Visst är det så? Vet inte hur jag ska kunna känna mig nöjd i Sverige nu längre 😉 Haha. Kram!

   Fanny Staaf 2015-04-13 10:49:08
   Svara
 • Så roligt inlägg. Jag hade ingen aning om dessa olikheter 🙂

  Linnea 2015-04-09 16:00:44 http://neeiis.blogg.se
  Svara
 • Åh vilken rolig lista! Tråkigt att de inte har så stort utbud av blommor dock, det är ju typ det bästa som finns haha!

  maria 2015-04-09 14:12:30 http://www.mariacharlotte.devote.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!