MY 10 BEST PHOTO TIPS

 Här har ni det, mitt stora fotoinlägg! Jag har planerat detta länge men det har aldrig blivit tid över att skriva det för än nu. Ni är så himla många som skriver så gulliga kommentarer om mina bilder och frågar hur jag gör/vad jag använder/hur jag tänker osv så här kommer ett inlägg med 10 fototips (utrustning, program) och tricks (hur jag tänker, saker jag lärt mig). Hoppas ni gillar det!

Here it is, my big post with photo tips! I’ve been planning this for a while but I just didn’t have time to write it until now. There are so many of you who gives me sweet compliments on my photos and ask me questions about what equipment I’m using/how I think when I take pictures and so on so here is a post with 10 tips and tricks. Hope you’ll like it! 

1. Först och främst, min utrustning! Detta får jag väldigt mycket frågor om. Jag fotar med en Canon EOS 6D som jag är så otroligt nöjd med, bästa köpet jag någonsin gjort! Till den använder jag både ett ”Canon EF 50mm f1.4 USM” och ett ”Canon EF 24mm f/2.8 IS USM”. Det sistnämnda gick sönder i New York och då tänkte jag att jag skulle byta upp mig lite när jag ändå skulle köpa ett nytt men efter mycket sökande och prat med fotokunniga så insåg jag att det jag hade verkligen är det bästa vidvinkelsobjektivet till min kamera, så det blev ett exakt likadant!

1. First, my equipment! I get a lot of questions about this. I take all my pictures with my Canon EOS 6D that I love sooo much, without doubt the best think I ever bought! The lenses I use are a ”Canon EF 50mm f1.4 USM” and a ”Canon EF 24mm f/2.8 IS USM”. The 24mm broke in New York so I thought I’d trade up since I was going to buy a new one anyways but after a lot of research I realized that I already had the very best lens for wide angles, so I bought the exakt same one! 

IMG_17102 IMG_03182 IMG_97962

2. Fota alltid, ALLTID manuellt. Jag var en av de som ständigt hörde detta men struntade i det förut och oj så fel jag hade. Det går inte ens att jämföra resultatet från auto med manuella inställningar! Det kan verka lite trixigt i början men så fort man förstår grunderna så är det busenkelt att lära sig själv. Det finns massa tutorials på internet eller så kan man läsa instruktionsboken! Jag själv lärde mig dock genom att bara pilla med kameran och prova mig fram vilket resulterat i att jag inte riktigt kan förklara vad jag gör men jag vet precis hur jag vill ha det! Haha. Speciellt för er som frågar hur jag får ljusare bilder, det är mycket redigering men huvudsakligen manuella inställningar!

2. Always, ALWAYS take your pictures with the manual settings, auto kills everything, haha. It might seem a bit tricky at first but as soon as you get a hang of it it’s really pretty easy. There are lots of tips and tutorials online or you can read the manual. I learned by just playing around with my camera for a while and tried everything. Many of you ask be how I get my pictures so light, it’s a lot of editing but the main trick is manual settings!

3. Jag är alltid väldigt noga att jobba med ljuset. 99% av mina bilder är tagna med dagsljus vilket get absolut bäst resultat. När jag fotar inomhus så håller jag mig så nära fönstret som möjligt och när jag fotar utomhus så får jag alltid finast resultat när det är sol/sol och moln! Det är dock viktigt att tänka på att när du fotar människor kan det bli väldigt platt om de har solen rakt på sig/väldigt mörkt om solen kommer bakifrån så försök hitta en lite skuggigare plats, gärna där man ser att det är soligt men ändå inte med direkt ljus på kroppen. Jag brukar älska att fota under träd på soliga dagar, det blir oftast superfint ljus!

3. Work with the light! I take 99% of my pictures with daylight which gives the best result, by far. When I take pictures inside I try to stay as close to a window as possible and when I shoot outside the result is always better when it’s sunny/sun and clouds. If you take pictures of people though make sure they don’t have the sun directly in their faces or back because it gives a pretty sharp and hard result, try to find some shade where you can still see the sun around them. I love taking pictures under trees, it’s always great lighting there. 

IMG_04432 IMG_94142(2) IMG_20472

4. Jag redigerar alla mina bilder i Lightroom och det går verkligen inte att jämföra med gratisprogram. Det var faktiskt när jag började redigera där som ni började ge mig så mycket komplimanger för mina bilder och frågade hur jag bar mig åt! Man behöver inte längre köpa Adobeverktyg utan man kan prenumerera så jag betalar runt 100kr i månaden för Lightroom + Photoshop (använder aldrig PS dock) och det är värt VARENDA krona. Detta är nog mitt bästa fototips av alla, det gör enorm skillnad! Jag tror att jag ska skriva ett eget inlägg sedan med hur jag redigerar också.

4. I use Lightroom when I edit my photos and it is OUTSTANDING and not even possible to compare with other, free editing programs. It was actually when I started using Lightroom that you guys started giving me more compliments for my pictures and asking me for tips! This is probably my best photo tips of all, it really makes a huge difference! 

5. Ibland finns det ingen som kan ta bilden och då är det viktigt att vara vän med självutlösaren! Min kamera har wi-fi vilket är en riktig lyx inte bara för att jag kan föra över bilder direkt från kameran till telefonen utan även för att jag kan styra kameran via telefonen. Jag kan alltså använda den som fjärrkontroll! Jag ser på skärmen precis hur det ser ut i kameran och kan ändra inställningar, fokusera och ta bilder. Om man har en kamera utan wi-fi så finns det dock vanliga fjärrkontroller att köpa som knappt kostar något alls. Det är också viktigt att investera ett stativ så att du kan ta bilden ur precis den vinkeln du vill utan att behöva stapla böcker och kläder på stolar (I know how it is, haha).

5. Sometimes there is no one to take that perfect picture but then you can become friends with the self-timer! My camera has wi-fi which makes this super easy since I can use my phone as a remote and change the settings, focus and take pictures but if your camera doesn’t have wi-fi there are cheap remotes to buy. You will also need a camera tripod so that you can the take picture from whatever angle you want without stacking books and clothes on chairs (I know how it is, haha)

self-timer-canon

Pictures taken with self-timer/remote

6. Det finns ingen lätt väg att få de där perfekta bilderna med vardagskänsla utan man får helt enkelt släpa med sig sin tegelsten + objektiv överallt. Jag har med mig min kamera nästan hela tiden oavsett vad jag ska göra för ibland, på väg till mataffären tex, ser man det perfekta fototillfället och det är då man får dedär bilderna som man verkligen minns sen och som blir unika. Jag vet att många har lite mindre kameror att komplettera med för att de inte ska behöva bära runt på sin tunga men enligt mig så går det inte att jämföra kvalitén på bilderna och jag vill alltid ha högsta kvalitét, därför är det värt det för mig att alltid ha en tung väska! Haha.

6. There is no easy way to get those perfect everyday photos, you will just have to carry your super-duper-heavy camera everywhere. I always have mine with me even tough I’m not going to do anything special because suddenly you see the perfect photo moment and that’s when you get the unique pictures that you remember. I know that lots of people have smaller cameras that they bring sometimes so that they won’t have to carry the DSLR everywhere but in my eyes there is no way to compare the quality and I always want the best quality to that is why I always carry my heavy camera around, because it’s worth it! Haha. 

7. Jag redigerar mina bilder i Lightroom men jag organiserar dem och gör alla mina collagen i Picasa. Innan jag hade Lightroom så redigerade jag även allt i Picasa vilket absolut fungerar, men som jag skrev tidigare så går det inte ens att jämföra med LR. Men, collagen som sagt är extremt snabbt och smidigt att göra här!

7. I edit all my pictures in Lightroom but I organize them and make all my collages in Picasa. Before I had Lightroom I edited my pictures here too which absolutely works but as I said before, there is no way to compare it with LR. But, if you want to make collages this is a very simple and fast program to use that I love! 

IMG_90862(2) IMG_84472 IMG_87642

8. Något som jag tänkte på när jag köpte objektiv var att de skulle skapa en helhet och komplettera varandra vilket jag verkligen tycker att jag har lyckats med. Det är alltid helt självklart för mig vilket objektiv jag behöver till en bild och det är alltid något av mina två som passar. 50mm är ju väldigt inzoomat och ger väldigt mjuka bilder med suddig bakgrund, jag använder alltid det här objektivet till outfitbilder och närbilder. Mitt andra objektiv, 24mm, är ett vidvinkelsobjektiv vilket betyder att man till skillnad från 50mm får med väldigt mycket i bilden och det använder jag till de flesta vardagsbilder och nästan alltid när jag fotar mat på restaurang och så, speciellt uppifrån. Dessa två typer av objektiv är en perfekt kombination som jag varmt rekommenderar!

8. Something that I thought about when I bought my lenses was that they had to complete each other. To me it’s always crystal clear what lens I need for a picture and there has never been a photo moment when neither of my lenses worked. 50mm is very zoomed in and gives soft pictures with blurry background, I use this for outfit photos and closeups. My other lens, the 24mm, is a wide angle lens which means that it unlike the 50mm can fit a lot in the picture so this one I usually use for everyday photos and almost always when I take pictures of food and from above. These lenses are a perfect combination that I warmly recommend!

canon-50mm

Pictures taken with my 50mm f1.4 lens 

canon-24mm

Pictures taken with my 24mm f/2.8 lens

9. Ibland får man helt enkelt fuska lite för att få till den perfekta bilden! Styla maten som ställs på bordet på restaurangen, säg till dina vänner att lägga armarna om varandra, städa upp den delen av ditt hem som kommer synas i bakgrunden på bilden (men lämna resten superstökigt, classic), ställ dig på stolen/lägg dig på golvet för att få den perfekta vinkeln eller om någon annan ska ta din bild, bossa runt dem lite så du vet att det blir som du tänkt! Den perfekta bilden finns där, men ibland får man hjälpa den lite på traven (;

9. Sometimes you simply have to cheat a little to get the perfect picture. Style the food at the restaurant, tell your friends to put their arms around each other, clean only the part of your home that will be visibel in the background of your picture (leave the rest a mess, classic), stand on a chair/lie on the floor to get the perfect angle or if someone else is taking your picture, tell them exactly how you want it even tough you might seem a little bossy. The perfect picture is there, sometimes you just have to help it a little (;

10. Sista tipset! Håll utkik efter något att fota! Ofta finns de perfekta motiven runt dig hela tiden men man missar dem. Håll utkik och ta hellre en bild för mycket än en för lite! Det är så mycket lättare att radera en senare än att trolla fram en. Jag brukar alltid fota lite allt möjligt och oftast blir det bara skräp men ibland blir något riktigt fint och en storfavorit som jag aldrig hade tänkt att fota annars.

10. Last tip! Keep an eye out for things to shoot! There are often lost of perfect motives all around us but we miss them every time. I often take lots of pictures of everything when I have my camera and most of the time the ”unplanned” pictures end up in the trash but sometimes I get really great pictures that I never would have thought of taking otherwise.

IMG_44382 IMG_86582 IMG_53712 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
24kommentarer
 • Superbra tips! Ser fram emot redigeringsinlägget, dina bilder är verkligen så fina 🙂 kram

  fashiondreamzz 2016-01-30 18:24:41 http://www.fashiondreamzz.com
  Svara
 • Vilken app använder du till mobilen? Jag har också en Canon 6D men hade ingen aning om den grymma funktionen!

  Choicebyanna 2016-01-26 15:35:41 http://choicebyanna.se
  Svara
 • Ååh det här inlägget var så kul att läsa, du är ju så duktigt på att fota och redigera dina bilder! Skulle vara kul om du gick igenom i ett inlägg hur du redigerar dina bilder, typ lite tips och trix för lightroom! Tack för en fin blogg!

  Linnea 2016-01-21 10:53:22 http://linneaostedt.se
  Svara
 • Vad kul att se ett inlägg om fotografering! Det inspererade mig till att återuppta ett av mina största intressen ingen! (: kram

  Emelie 2016-01-18 19:00:33 http://nouw.com/ettliv
  Svara
  • Svar på Emelies kommentar.

   Åhh det tycker jag absolut att du borde! Det är ju så underbart att ha en massa bilder som minnen sen 🙂

   Fanny Staaf 2016-01-25 08:39:21
   Svara
 • Roligt inlägg! 🙂

  Johanna 2016-01-17 20:56:20 http://doowop.blogg.se
  Svara
 • Gud vilket bra inlägg!

  Har du någon länk till prenumerationen? Blev grymt sugen på det efter ditt inlägg och dina bilder är ju magiska!

  Lisen 2016-01-17 15:08:45 http://nouw.com/lisenlundgren
  Svara
  • Svar på Lisens kommentar.

   Tack!!

   Här hittar du den: https://creative.adobe.com/sv/plans?store_code=se&promoid=KSDPZ 🙂

   Fanny Staaf 2016-01-18 15:28:18
   Svara
 • Tack för ett bra inlägg. Inser att jag måste sluta vara så lat och faktiskt ta och lära mig de manuella inställningarna jag också 🙂

  Nike 2016-01-17 14:26:58 http://nouw.com/nikelinds
  Svara
  • Svar på Nikes kommentar.

   Tack själv för att du läste!

   Haha det var det jag också insåg för något år sedan, så glad för det nu! 🙂

   Fanny Staaf 2016-01-18 15:28:42
   Svara
 • Bra tips! Vill så gärna ha lightroom, funderar på att skaffa det efter gymnasiet. Eftersom jag går Sam-Media på gymnasiet har jag fått photoshop genom skolan och då känns det lite onödigt att köpa lightroom nu. Men lightroom verkar lättare att redigera med än photoshop, särskilt eftersom jag oftast tar många bilder i rad. Skulle vara kul att se hur du redigerar dina bilder med lightroom, tycker du får väldigt fina bilder. 🙂

  Emilia 2016-01-17 14:20:09
  Svara
  • Svar på Emilias kommentar.

   Vad roligt att du tycker det! Ja lightroom är mycket lättare och framförallt snabbare tycker jag, verkligen värt det!

   Ett inlägg om hur jag redigerar kommer att komma 🙂

   Fanny Staaf 2016-01-18 15:29:23
   Svara
 • TACK! Jag älskar dina bilder och har gjort sen första gången jag läste din blogg. Det är så kul att få se hur du utvecklas och att få dina tips är guld värt.
  Jag har själv ett fast 50mm objektiv och har varit på jakt efter ett vidvinkelsobjektiv för att komplettera. Ditt 24mm verkar ju perfekt. Vart köpte/beställde du ditt?
  KRAM

  Madeleine Jansson 2016-01-17 12:41:17 http://jaensson.blogg.se
  Svara
 • Ett fantastiskt inlägg som definitivt kommer sparas som en favorit! Tack för otroligt välskrivna och vettiga inlägg!

  Eira 2016-01-17 12:27:27 http://www.eiramattsson.blogg.se
  Svara
 • Vilket bra inlägg 🙂

  Amanda 2016-01-17 11:37:33 http://momentswithme.blogg.se
  Svara
 • Välplanerat och välskrivet inlägg, tack för att du alltid lägger ner sådan tid och energi på allt det du gör. Jag är ingen foto-brud men jag blev nästan lite sugen på att bli det när jag läste detta! 😀
  Kram!

  Amanda 2016-01-17 08:35:28
  Svara
  • Svar på Amandas kommentar.

   Åhh vad glad jag blir, älskar att skriva inläggen men blir ju alltid lite extra roligt när man får fina kommentarer som denna 🙂 Tack!

   Fanny Staaf 2016-01-18 15:32:07
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!