Q & A – ANSWERS PART 2

IMG_42002

Hur länge ska du bo i Australien?

Vi ska bo här tills Juni 2017, alltså lite mer än två år till.

Hej, Fanny! Jag undrar hur mycket förberedelser det krävs för att man ska kunna göra en sådan här flytt? Och hur känns det att lämna familj och vänner och flytta till andra sidan jorden? 

Hejsan! Ja det är ju en hel del förberedelser, hur mycket beror lite på sin situation hemma i Sverige också. Stora förberedelser som jag fixade med var att hyra ut min lägenhet, tömma den, fixa med visum, försäkringar, planera kring boende här borta, förbereda CV och referenser på engelska, skriva under en fullmakt så att pappa får skriva på papper i mitt namn medan jag är borta, adressändra, ansöka om internationellt körkort osv. Det är en hel del att fixa, jag funderar på att skriva ett lite större inlägg om detta snart. Så, till hur det känns… Det är klart att det känns läskigt och riktigt jobbigt till att börja med men vi har ju så många bra lösningar på allt detta idag så jag pratar ju ändå med mamma och pappa i telefon (viber) flera gånger i veckan och vi sms:ar varje dag och pratar och diskuterar allt. Så länge man har internet så är det ju verkligen inga problem med gratis kommunikation oavsett vart man är i världen. Men, nu vet jag ju att jag kommer hem och får träffa alla om bara 5 veckor så då känns allt så himla mycket lättare.

Hur går det med maten är den dyr att köpa?

Nej det tycker jag inte, allt är snäppet billigare än i Sverige förutom ”märkesgrejer” som inte är Australienskt, tex Ben & Jerry’s och Lindt choklad är dyrt. Men basvaror är väldigt billigt, speciellt köttfärs! 1 kg kostar ca 30-40 kronor. Vi äter mycket bolognese och tacos med andra ord, haha.

När kommer ni hälsa på familj osv?

Vi åker hem precis till midsommar och ska inte göra annat än att umgås med nära i kära i 5 veckor då, kan knappt bärga mig så mysigt det ska bli!

Godis eller chips?

Godis, alla gånger! Jag köper aldrig någonsin något salt som snacks till en filmkväll, det är alltid något sött som godis, glass, kakor, efterrätt eller liknande som gäller för mig.

Hur fick du dina första jobb och hur gammal var du då? 

Som dotter till två egenföretagare så sökte jag aldrig jobb när jag var yngre utan hade det väldigt bekvämt fixat åt mig så det första jobbet jag sökte som jag skaffade helt själv var när jag började jobba på NK när jag var 19. Det varade dock bara några månader innan jag började jobba hos mamma och pappa igen, haha. Vad ska man säga? Det sätter sig!

Hur ser ditt träningsprogram ut?

Jag går till gymmet 2 gånger i veckan, ett ben och rumppass och ett pass med armar/rygg/mage. Sedan försöker jag gå på minst 2 powerwalks i veckan och få så mycket vardagsmotion som möjligt. Hur mycket träning det blir varierar dock lite från vecka till vecka beroende på hur mycket jobb, plugg och bloggrejer jag har.

När din kille är klar med skolan kommer ni flytta hem till Sverige igen då?

Man vet ju aldrig vad som hinner hända på så lång tid men planen nu är absolut att flytta hem till Sverige igen.

IMG_44382

Din blogg är ju väldigt unik, eller jag vet i alla fall ingen annan blogg som är som din, hur om du på att göra din blogg ”såhär”? Den är så himla mysig och underbar och har en känsla som ingen annan blogg jag hittat har!

Vad glad jag blir, tack!! Under hela perioden jag har bloggat har jag alltid hört att bland de viktigaste som bloggare är att ha en nisch. Jag provade olika och försökte att välja men det blev aldrig bra, tillslut bestämde jag mig för att strunta fullständigt i att nischa mig och bara skriva om precis det jag ville oavsett om det var kläder, recept, filmtips, livsstil eller resor. Din fråga är lite knepig att svara på men jag hart hört att blandningen i min blogg får den att kännas ”hemtrevlig” så min bästa chansning skulle vara att den inte har en speciell nisch utan innehåller HELA min personlighet och alla mina intressen istället för bara en del.

Vad är det för tidsskillnad mellan Sverige och Australien? 

Australien har precis som USA olika tidszoner men mellan Sverige och Perth är det 6 timmars tidsskillnad (vi ligger 6 timmar före) medan t ex. Sydney är 9 timmar före Sverige. Jag tycker att det är skönt att det inte är så stor skillnad här, både för bloggningen och när man ska ringa hem!

Hur var du när du växte upp? Blyg? Social?

När jag var riktigt liten fram till att jag var kanske 10-11 år var jag väldigt blyg de första 10 minuterna när jag träffade någon ny eller någon jag inte träffat på länge men sedan släppte det supersnabbt så egentligen skulle jag nog säga att jag var social. När vi var en stor grupp som lekte, tex. på rasterna i skolan så var jag ganska bossig och ofta den som bestämde, men min lärare kallade det ”naturlig ledare” så då lät det ju nästan lite fint, hahaha.

Om du ska bo i Sverige ska du jobba på samma jobb då? Vill du bo i Sverige sen eller? 

Jag vill absolut bo i Sverige sedan! Jag tror inte riktigt att man förstår det för än man flyttar utomlands men Sverige är verkligen ett helt fantastiskt land, det enda jag skulle vilja ändra lite på är vädret. Mitt jobb som jag hade finns ju inte längre kvar eftersom de var tvungna att ersätta mig så vi får helt enkelt se vad som händer! Det är ju många år kvar så jag hinner förhoppningsvis klura ut det!

Hur länge har du bloggat? 

7 år!

IMG_17102

Hej Fanny! Jag flyttar ner till Perth i september. Har aldrig varit där men har rest runt på östkusten förra året. Hur trivs du i Perth? Hur är staden att bo i? Lätt att få jobb? Hur länge planerar du att vara där? Vill veta ALLT haha. Längtar så himla mycket! 

Hejsan! Gud så kul, jag tror du kommer älska det! Jag har själv inte varit på östkusten men jag vet att Western Australia har absolut bäst väder och vackrast natur och Perth är en himla mysig stad att bo i, jag kände mig hemma väldigt snabbt och det är lätt att lära sig gatorna och områdena. Jobb är olika lätt att få beroende på vad du söker och hur engagerad du är men både jag och Jesper fick jobb på första försöket så jättesvårt är det inte. Jag ska vara här i lite mer än två år till så hör gärna av dig om du behöver någon som visar dig runt när du kommer hit och maila mig när som helst om du vill ha mer information om Perth (:

Har du fått några australienska vänner, som alltså pratar engelska?

Jag umgås med folk som jag pratar engelska med men ingen som faktiskt är från Australien som jag kommer på.

Hur flyttade du hit? Vad var det som gjorde att du ville hit?

Min pojkvän/sambo’s utbildning är här så jag valde att följa med honom. Dessutom passade det väldigt bra då bröllop och eventbranchen (som jag pluggar inom) är mycket större här än i Sverige vilket ger mig större jobbmöjligheter.

Var det svårt att fixa med bankkonton och telefon i Australien? Var det dyrt, och har du något tips på något jag borde räkna med i budgeten som kommer kosta. Tänker att visum, bank,telefon, och sånt är kostnader man lätt glömmer bort – finns det något mer som kommer svida massa i plånboken? Jag funderar på att flytta dit några månader i höst och har noll koll på just detta (: Kramar!

Svårt är det absolut inte! Telefonabonnemang tog ca 5 minuter och bankkonton 30 minuter på banken, allt är också väldigt enkelt att förstå och smidigt. Telefonen laddar man på varje månad med ett speciellt paket, vilket är ju upp till dig men jag använder ett som har obegränsat med samtal, obegränsat med sms och 3 GB för 45 AUD (ca 300 kronor). Bankkonton är gratis de första månaderna och sedan betalar man typ 20 kronor i månaden för ett vanligt konto. Vi har ANZ som bank!

Visum kan ju kosta några tusenlappar, hur mycket varierar från visum till visum och googla på det! En annan kostnad som är bra att vara beredd på är att när du ska hyra rum eller lägenhet så betalar man Bond som är en säkerhetskostnad, för mig och Jesper låg denna på 18 000 kronor men för ett vanligt rum kan jag tänka mig att de är ca 5-7000, det är pengar man får tillbaka när man flyttar ut sedan så egentligen är det ingen kostnad men det är ändå pengar man måste ha och kunna klara sig utan. Håller tummarna för att du bestämmer dig för att ge Australien en chans, det är ett fantastiskt land och jag tror du skulle älska det!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
 • Jag funderar på att flytta till australien och följer en del instagrams och bloggar som bor/pluggar/arbetar i australien för att få inspiration. Men jag undrar eftersom du bor där (och då kanske känner lite roligt folk) om du vet några bra instagram
  konton? Gärna svenskar som bor i sydney men det är inget måste.

  Tack för en helt underbar blogg! <3

  Hanna 2015-05-09 11:01:07
  Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Hejsan!

   Tyvärr så är det dåligt med det… Alla mina vänner och folk jag känner här har privat instagram och alla jag följer som är från Australien bor inte kvar här. Men ska absolut hålla utkik!

   Fanny Staaf 2015-05-12 03:38:08
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!