5 TIPS FÖR ATT BLI MER EKONOMISK

Först och främst vill jag bara klargöra en sak: Det är stor skillnad på ekonomisk och snål! Att vara snål är ingen vidare charmig egenskap och något jag verkligen ogillar, medans att vara ekonomisk är smart och väldigt bra! Att vara ekonomisk gör så att man får ut mer av sina pengar och kan utnyttja dem till max. Jag får ofta frågan ”Hur har du alltid pengar?” då jag nästan aldrig säger nej till tex. fika för att jag inte skulle ha råd eller har ett tomt bankkonto i slutet av månaden, och ibland undrar jag själv samma sak. Av alla mina vänner som jobbar så har jag alltid tjänat minst då jag prioriterat bloggen och bara jobbat så att jag tjänat precis så att jag klarar mig men ändå så har jag råd att resa, shoppa, äta ute osv. En dag slog det mig, jag är ekonomisk! Så, lite avancerad inledning till detta inlägg, haha, men här kommer i alla fall mina 5 bästa tips och trix för att få pengarna att räcka till!

ekonomisk-budget

1. Skaffa flera konton/Have more accounts

Vi börjar med mitt absolut bästa tips, skaffa fler konton! Om vi låtsas att jag fortfarande bor i Sverige så har jag ett allkonto kopplat till mitt kort, ett sparkonto och ett gemensamt konto med Jesper som jag också har ett eget kort till. Varje månad kommer min lön, säg 12 000 in på mitt allkonto. Då loggar jag in på banken den 25e och delar upp pengarna. Jag vet att räkningar och mat brukar gå på ungefär 50% så det sätter jag över till mitt och Jespers gemensamma konto och med de 50% jag har kvar så bestämmer jag vad jag ska ge mig själv i ”månadspeng” och vad jag ska sätta över till sparkontot. 25% brukar räcka gott och väl för mig för shopping/fika/mat ute/busskort och allt vad det är så det låter jag vara på allkontot och 25% åker in på sparkontot. Ibland om jag sparar till något speciellt, en resa tex, kan jag märka de 25% med ”Spar till Thailand” tex. vilket sedan gör dem ”okej” att ta ut igen. Detta gör så att alla pengar du har på ditt kort är okej att spendera och du behöver aldrig oroa dig för att pengarna inte ska räcka till mat och räkningar eller att du sparat tillräckligt.

2. Lägg ner tid på research/Put time into researching 

Att lägga ner tid när du ska göra större köp kan göra så att du sparar in en massa pengar! Om du ska köpa ett dyrt plagg kan det vara värt att googla runt och jämföra priser och om du ska köpa en resa kan det vara värt att lägga några timmar på att kolla igenom en massa hotell och jämföra priser och fördelar så att du får ut så mycket som möjligt av pengarna. Vad dock aldrig dumsnål! Att köpa något sämre bara för att det är lite billigare kan ibland i slutändan bli dyrare då du ändrar dig och köper de dyrare också eller att åka på en resa till en fantastisk plats och bo på ett halvsjaskigt hotell mitt i skogen vilket inte alls ger dig samma upplevelse. Tänk ekonomiskt, men smart!

3. Skippa småköpen/Skip the small costs

Man ska leva och göra det lilla extra, det är viktigt, men jag försöker ändå skippa så många småköp som möjligt. Reaköpen som ”ändå är så billiga” blir väldigt dyra i slutändan när du ändå inte använder plaggen och behöver du verkligen köpa den där takeaway-latten på väg till jobbet när det ändå finns kaffe när du kommer fram? Att dra in på dessa småköp som du ändå glömmer bort sedan kan ge dig många extra hundralappar i månaden!

4. Gör budgets/Make budgets

Klassikern, men det fungerar. Jag gör budgets för allt! Kommande månader, större saker jag ska köpa, sådant jag sparar till osv. Jag gjorde tex. en budget idag för en resa hem till Sverige i sommar. Jag vill väldigt gärna åka men jag vet inte om jag har råd än så jag skrev ner alla kostnader för flygbiljett, hyran här i Perth, lön jag missar när jag är ledig, pengar jag behöver i Sverige osv och sedan en lista på alla pengar som kommer komma in så att jag ser vad som saknas och får en klarare bild av vad jag behöver spara ihop.

5. Respektera ditt sparkonto

Detta är nog största skillnaden på mig och mina (fantastiska, helt underbara) vänner som tycker att pengarna alltid tar slut direkt, haha. Man måste respektera sitt sparkonto! När jag har satt in något på sparkontot, då är det där det ska vara. Jag kan inte bara logga in och föra över några extra tusenlappar om jag skulle känna för det utan endast om jag har sparat till något speciellt eller om jag verkligen behöver pengarna till något ”riktigt” rör jag mitt sparkonto och då svider det lite. Många jag känner för över för mycket till sitt sparkonto direkt och gör det därför okej att ta därifrån hela tiden. Sätt bara över det du verkligen kan spara och rör inte om det inte är absolut nödvändigt!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
20kommentarer
 • Det går också att sätta en spärr på ett sparkonto så det inte går att föra över pengar själv från det, utan en måste gå till banken och be dom ta bort spärren. Då går det att ta ut pengar i nödfall men det där slentrianöverförandet som gärna blir när en känner att det börjar bli lite tunt i plånboken går ju inte 🙂 Annars tyckte jag det var jättebra tips 🙂 Och kanske också att det är bra att gå med i en kundklubb på den affären där en handlar mest så får en poäng på allt en handlar och även om det kanske bara kommer hem en kupong på 25 kr varje månad så är det ju bättre än ingenting 🙂

  Paula 2015-04-23 13:18:41 http://livehealthier.blogg.se
  Svara
 • Så bra tips! 🙂

  Hanni Åkerberg 2015-04-22 16:31:14 http://hanniakeerberg.blogg.se
  Svara
 • är faktiskt inte i så stort behov av detta (just nu i alla fall, väldigt stolt) men MASSA KÄRLEK till detta inlägget!

  Cajsa 2015-04-20 13:04:45
  Svara
 • Så enkla men så bra tips. Gillar iden kring budgets för allting du ska göra. Super smart att ha en budget för hur mycket det faktiskt kostar att resa hem igen, det är nog verkligen ingen som tänker på.

  Har också flera konton och sen den dagen jag skaffade det har jag sparat massor av pengar jämfört med innan då det aldrig fanns något kvar efter lönen. Dock är jag en riktigt slösare på småutgifter med mera men då finns det med i min budget istället ;D

  Sara 2015-04-20 10:39:32 http://entreprenista.se
  Svara
  • Svar på Saras kommentar.

   Vad kul att du gillade dem! Ja flera konton är en stor räddning verkligen 🙂 Har du råd att vara slösare så är det ju sååå underbart och MYCKET roligare 😉 Kram!

   Fanny Staaf 2015-04-21 12:25:34
   Svara
 • Klickade in här av en slump från Floras blogg, och hamnade direkt på det här inlägget. Måste verkligen säga att jag uppskattar det rejält! Jag är ofta någonstans i mitten här, ibland ekonomisk, ibland en riktig slösare. Nu inför sommaren är jag medveten om att jag måste spara en massa, för att ha några pengar alls, och därför har jag börjat spara mer aktivt. Har också två konton, men kanske faktiskt får skaffa ett till! Har numera ett sparkonto med pengar till körkort som jag aldrig rör, ett annat med sparpengar till sommaren/allt jag inte vill ha på mitt vanliga konto, och så kontot jag har kort till. Mest för att jag är rädd för stölder, och har jag då ingen stor summa på kortet, så kan jag ändå klara mig typ. Men det kanske får bli ett extra sparkonto för att lägga in sommarpengarna på! (Så kortfattat: Tack för superbra tips!!!)

  Beatrice 2015-04-19 21:51:31 http://herbariumet.blogg.se
  Svara
  • Svar på Beatrices kommentar.

   Hej Beatrice! Vad roligt att du hittade hit, välkommen!

   Jag känner igen mig i att växla sådär, det gjorde jag också förut innan jag organiserade upp mig själv 😉 Haha. Riktigt roligt att du gillade inlägget och lycka till med sommar-sparandet!

   Fanny Staaf 2015-04-21 12:33:29
   Svara
 • Riktigt bra tips! 🙂

  Linnea 2015-04-19 21:46:21 http://neeiis.blogg.se
  Svara
 • Flera konton är skitbra! Jag har många, Räkningskonto, buffertkonto, sparkonto, ett konto att leva på under månaden och ett konto till basunderhåll som alla mina skönhetsbehandlingar jag gör…sätter av samma på varje konto varje månad och det fungerar perfekt! Ekonomisk men inte snål är precis så man ska tänka!

  AngelicasVärld 2015-04-19 20:16:37 http://angelicasvarld.blogg.se
  Svara
 • Hej! Toppen bra tips verkligen! Tillhör också en av dom som har pengar till saker. Förstår inte hur man inte kan ha det?
  Tyckte verkligen att idén med flera konton var toppen! Detta kanske är en dum fråga och något som jag borde veta men
  hur skaffar man fler konton? behöver man gå till banken för att fixa det eller kan man fixa det hemma genom att logga in
  på hemsidan? Stor kram på dig Fanny, ni ser ut att ha det underbart i Perth!

  Sandra 2015-04-19 19:33:27
  Svara
  • Svar på Sandras kommentar.

   Hejsan! Vad roligt att du gillade inlägget 🙂

   Det beror lite på vilket typ av konto du ska starta tror jag, men de flesta är bara att logga in på din internetbank och klicka i lite grejer 🙂 I alla fall på Handelsbanken.

   Stor kram och lycka till!

   Fanny Staaf 2015-04-21 12:36:01
   Svara
 • Men hjälp vilka smarta tips – skall omsättas i praktiken omgående! ^^ Hoppas du har det bra i Perth, puss o kram!

  Eira 2015-04-19 19:22:11 http://www.fashionwardrobe.devote.se
  Svara
 • Superbra tips, jag håller med om allihop! 🙂

  Mia Elisa 2015-04-19 17:31:44 http://miaelisa.blogg.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!