Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

10 OF MY BEST STUDY TIPS

study-tips

Picture from Pinterest

1. Sätt mål / Goals

A och o för att lyckas med något är att sätta upp mål, tex vilket betyg du vill nå på ett speciellt arbete eller i en speciell kurs. Gör det inte bara i huvudet utan skriv ner det på papper så att du ser det framför dig och inte bara skjuter bort det bakom andra tankar. Skriv upp ett mål högst upp på en sida och sedan under skriver du ner delmål som du måste klara av för att ta dig till det stora målet. Skriv även gärna ner längst ner på sidan varför du vill nå det här målet och vad det skulle ge dig för att öka motivationen ytterligare. Kolla sedan på dessa mål ofta och stryk delmålen efter att du klarat av dem.

The most important thing to succeed with anything is putting up goals, for example what grade you want to get on a test or in a course. Don’t just do it in your head but write it down on paper so that you can see it. Write your goal and then the ”milestones” you have to do to get there. Also, you could write why you would like to achieve this goal and what it would give you for extra motivation. Look at your goals often and cross of the milestones after you’re done with them. 

2. Investera i nytt material / Invest in new material

Det är så mycket roligare att börja plugga om man har fina grejer! Investera i nya pennor, anteckningsblock, en kalender osv så blir det roligare att organisera, strukturera, plugga och få saker gjorda.

It’s so much more fun to start studying if you have nice things to use! Invest in new pens, notebooks, a calendar and so on and it will make it so much more fun to be organized, start studying and get things done. 

3. Skaffa dig en koncentrationsplats / Get yourself a place of concentration

Att sitta vid facebook och skriva årets största inlämning i Historia på samma plats ger oftast inget bra resultat. Du blir lätt lat då du får ”känslan av facebook” när du ska skriva inlämningen. Försök därför att hålla detta så långt ifrån varandra som möjligt. I en etta finns det ju inte så väldigt många alternativ men jag sitter alltid vid köksbordet när jag pluggar och jobbar med bloggen men i soffan eller sängen när jag slösurfar vilket gör att jag ändå kan hålla det isär. Ha lite fantasi och skilj fritid och arbete så långt ifrån varann som det går! Detta är förmodligen mitt absolut bästa tips och det tog mig igenom hela gymnasiet.

To surf on Facebook and write the biggest assignment of the year in History in the same spot usually don’t give you a great result. You’ll get lazy and get the ”feeling of facebook” when you’re writing the assignment. Thereby, try to keep these things as far away from each other as possible. In a one room apartment like the one I live in I don’t have that many options but I’m always sitting in the kitchen when I’m studying or working with the blog and in my bed or on the sofa when I’m reading blogs, surfing on Facebook and so on which helps me keep them apart. Have a little fantasy and separate leisure time from study time as far away from each other as possible. This is probably my best tip, it took me through all of high school. 

4. Ha självförtroende / Have confidence

Detta är något jag själv måste jobba på! Ofta när jag först ser helheten och tittar på uppgiften jag ska göra så tänker jag ”Neeeej, jag kommer aldrig att klara det här!!” och får panik men sedan när jag väl sätter mig och skriver så flyter det bara på och jag får ett bra resultat ändå. Negativa tankar ger ofta dåligt resultat så försök att tänka positivt istället: ”Jag kommer klara det här superbra och ge mitt absolut bästa!”. Även om du måste tvinga dig själv att tänka det om och om igen så kommer det fungera.

This is something that I need to work on myself! Often when I see the whole picture of what I’ll have to do I panic and think ”NOOOO, I’ll never be able to write this” and then when I sit down and actually do it I get into a flow and get a good result anyway. Negative thoughts often give bad results so try to think positive instead: ”I’m going to get through this with flying colors and give it my all!” even if it’s hard. 

5. Planera & Strukturera / Plan & Structure 

Har du ett stort arbete eller prov framför dig? Planera och strukturera upp både din tid och ditt plugg. Få en översikt på hur lång tid du tror att det kommer ta att förbereda och exakt vad du måste göra och sedan gör du en liten plan på NÄR du ska plugga (skriv upp timmar i din kalender) och VAD du ska hinna göra under den tiden. När jag gör en inlämning som t ex. ska in på en fredag så brukar jag först sätta mig och skriva upp alla rubriker jag vill ha med i ett Word dokument på måndagen, på tisdagen skriver jag hela inledningen, på onsdagen skriver jag hälften av rubrikerna, på torsdagen den andra hälften och sedan på fredagen läser jag igenom allt, rättar och skickar in. På så sätt känns det inte överväldigande och man känner att man har tid på sig. Det är också viktigt att alltid läsa igenom arbetet med ”färska” ögon då man hittar många fler fel då så skriv aldrig ett arbete samma dag som du ska skicka in det.

Do you have a big test or assignment in front of you? Plan and structure both your time and the work you’ll have to do. Get an overview on how long you’ll think it take to get prepared and exactly what you’ll have to do and then make a plan of WHEN you have to study and WHAT you’ll have to do during those sessions. When I’m making a assignment for Friday, I’m planning what I want to write and make the headlines on Monday, write the introduction on Tuesday, write the first half of the assignment on Wednesday, the second half on Thursday and then read through everything and make some changes before I turn it in on Friday. It’s important to always look at your work with fresh eyes so never turn in work the same day you wrote it. 

study

Pictures from WeHeartIt

6. Ge dig själv belöningar / Reward yourself 

Min favvo! Bestäm små belöningar du ska få efter varje delmål eller pluggsession. Mina brukar vanligtvis vara myskvällar med en film jag velat se länge och något gott men det kan också vara att du unnar dig en ledig helg eller lägger ännu en hundring till sparandet för den där resan du vill göra. För mig är det väääldigt viktigt att alltid göra plugget före det roliga man ska göra en dag för då är det extra roligt att göra det roliga istället för att du ska gå med lite småångest för att du vet vad som väntar dig och förmodligen även lite dåligt samvete över att du inte gör det du borde.

My favorite! Decide small rewards that you’ll get when you finish a studysession. Mine is usually a cozy night in with a movie I’ve been wanting to see for a long time and something tasty but it can also be a weekend without studies or work or maybe that you’ll put a few dollars into the saving for that trip you’ve been wanting to make. To me it’s really important to always study before the fun things I’m going to do because otherwise I don’t enjoy the fun things in the same way I would if I would do them when I’m finished studying. 

7. Anteckna alltid / Always take notes

Det är olika för alla hur man lär sig bäst men jag tycker att jag lär mig väldigt effektivt om jag antecknar ner vad en läsare säger eller vad jag läser, på något sätt upprepar jag det för mig själv. Ibland är det bara de viktigaste delarna och ibland är det stödord, oavsett så brukar det hjälpa att få det att fastna i huvudet.

Everyone learns in different ways but I learn best when I write down what a teacher says or what I reed, somehow I repeat it for myself when I do this. Sometimes I just write down the most important parts and sometimes I just write down some key words, either way it helps me get it into my head. 

8. Lär dig när du är som mest effektiv / Learn when you are most effective

Alla är olika effektiva olika tider på dygnet. Vissa är som mest effektiva på morgonen, vissa på eftermiddagen, vissa på kvällen och vissa mitt i natten. Försök klura ut när du är som mest effektiv och utnyttja den tiden så gott du kan! Jag t ex. jobbar dubbelt så snabbt på förmiddagen som eftermiddagen så jag planerar alltid in att göra det viktigaste först.

Everyone is most effective different times of the day. Some are most effective in the morning, some in the afternoon, some in the evening and some in the middle of the night. Try to figure out when you are at your best and use that time. I for example work twice as fast before noon than after so I always plan to make the most important things in the morning. 

9. Läs igenom dina anteckningar / Read through your notes

Detta är ett tips jag fick av en lärare i högstadiet och jag ville helst inte höra på det för att jag tyckte att det lät så tråkigt men det fungerar faktiskt väldigt bra. Om du har varit på en lektion eller kanske gått igenom en massa pluggmaterial och antecknat tidigare under dagen, läs igenom alla dina anteckningar på kvällen. Lägg bara några minuter på att skumma igenom dem snabbt och jag lovar dig, du kommer minnas dem 5 gånger så bra dagen efter som om du inte läst igenom dem igen.

This is a tip I got from one of my teachers in high school and then I really didn’t want to hear it because it sounded boring but it really works really well. If you’ve been to a lecture or been going through a lot of study material during the day, read through you notes before you go to sleep. Just put a few minutes into reading it through and I promise you, you will remember it 5 times better in the morning. 

10. Ge inte upp / Don’t give up

Japp, det suger ibland och man vill bara lägga sig på golvet och skrika rakt ut men återgå då till ditt mål och vad du skrivit längst ner på sidan om varför du vill klara målet och vad det kommer ge dig. Ge inte upp!

Yepp, it will suck some times and you’ll just want to lie on the floor and scream but if that happens, just look at your goal again and what you wrote about why you wanted to achieve it and how it would benefit you. Don’t give up! 

+ Bonus. Gör klart dina arbeten i riktigt god tid / Finish your assignments days before your deadline

Ett litet bonustips! Några gånger i gymnasiet när vi inte drunknade i plugg så gjorde jag klart arbeten en vecka innan deadline. Jag klurade ut att det är inte det minsta jobbigare att göra dem i tid, haha. Hur som helst, förstår ni njutningen och friheten i detta när alla sedan på måndagen började prata om den här jobbiga uppsatsen och hur de skulle kämpa med den hela veckan jag redan var helt klar? En av det BÄSTA känslorna jag någonsin känt, utan tvekan! Jag tror de kallar den Frihet (;

A little bonus tip! A few times in high school when we didn’t drown in work I finished my assignments a week before deadline. I figured out that it really wasn’t harder to finish them in time, haha. Anyway, can you imagine the enjoyment I felt when everyone started talking about this hard essay and how they would have to work on it all week and I already finished it? It was one of the BEST feelings I’ve ever felt, without doubt! I think they call it Freedom (;

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
16kommentarer
 • Hej!

  Vore kul om du kunde tipsa på fina almanackor att ha inför plugg 🙂

  L 2016-01-19 22:32:42
  Svara
 • Ifall jag hat förstått rätt har du inte ens pluggat nåt på ett bra tag vad..? Kanske bättre att återkomma med studietips när du har kommit igång med plugget…haha :D:D men kul ändå

  iidag 2015-01-17 00:07:08
  Svara
  • Svar på iidags kommentar.

   Bara för att jag inte har pluggat de senaste 2 åren betyder det inte att jag har glömt hur det fungerar? 🙂 Haha. Jag har ju pluggat den större delen av mitt liv så jag tror att jag på de 14 åren har hunnit lära mig tillräckligt, tror inte att jag kommer komma på så mycket mer när jag ”kommit igång” med plugget.

   Men tycker du att tipsen känns felaktiga och orimliga så behöver du absolut inte följa dem, ville bara lägga upp dem så att de som är intresserade kunde få lite tips från mina personliga erfarenheter inom att plugga och nå sina drömbetyg 🙂

   Fanny Staaf 2015-01-18 17:37:10
   Svara
 • Jag måste verkligen försöka börja med mina uppgifter i tid som jag gjorde när jag var mindre… Det får bli ett mål för mig!

  Jessica 2015-01-15 11:27:35 http://everymood.blogg.se
  Svara
 • himla bra tips!

  Louise 2015-01-15 11:18:49 http://www.ofafashionlover.blogspot.com
  Svara
 • Bra tips°

  lisa 2015-01-14 23:14:39 http://nouw.com/lisabengtsson
  Svara
 • Så himla bra tips. Verkligen något jag behövde 🙂

  Linnea 2015-01-14 21:38:41 http://neeiis.blogg.se
  Svara
 • Åh vad bra tips!! Tack! 😉

  Bella 2015-01-14 19:49:27
  Svara
 • Superbra tips, tusen tack 🙂 Kommer väl till användning!
  Skulle gärna vilja se hur din kalender ser ut inuti! Kan du inte ta lite bilder och göra ett inlägg om hur du tänker när du skriver i kalendern och strukturerar upp? 🙂
  KRAM!

  emm 2015-01-14 16:57:40
  Svara
  • Svar på emms kommentar.

   Kul att de kommer till användning!

   Jag ska se om jag kan fixa ett litet inlägg om det någon gång 🙂

   Kram!

   Fanny Staaf 2015-01-18 17:45:26
   Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Jannike Ebbing
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Makeup by Lina
Home
34 kvadrat
Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Joanna Swica
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Marie Serneholt
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Elin Johansson
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Jenny Sunding
Lifestyle
By Momo
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind