LUCKA 10 – JULBLOMMOR

lucka10amaryllis

Amaryllis är en av de vanligaste julblommorna och det är vanligast att man ser dem i vitt, rosaaktigt och flera olika röda nyanser. Oftast ser man Amaryllisen som en krukväxt men jag tycker bäst om dem som snittblommor. Amaryllis är en lökväxt så den vill stå så svalt som möjligt, ha iskallt vatten om den står i vas och lite vatten om den är i jord. Tänk också på att Amaryllisen har en väldigt lång, smal stjälk och stora blommor så det är viktigt att stötta upp den så att den inte går av. Till krukamaryllis finns speciella amaryllisstöd och snittblommorna kan man stödja upp genom att trycka upp en blompinne i den ihåliga stjälken.

 

tulpaner

Mina favvosar, Tulpaner! I December blir det oftast röda men ibland även lite vita. Tulpanerna vill ha iskallt vatten, tulpannäring i vattnet och gärna stå svalt. Tänk på att stjälkarna blir mjuka när de inte fått vatten på länge så de har inte vissnat när du kommer hem med dem, de behöver bara stå i vatten ett tag så stelnar de igen!

 

hyacint

Hyacinter är precis som Amaryllis och Tulpaner en lökväxt som vill stå svalt och ha lite vatten. Hyacinter är superfina för sig själva i glas eller småkurkor, tillsammans i stora grupper, utan jorden i glas eller som snittblomma även fast det inte är så vanligt. Vill du har stark doft så doftar de blåa och rosa vanligtvis mer än de vita.

 

julstjarna

Julstjärna, Julblomman No 1 som är lite mer svårskött än man tror, haha. För det första är den fruktansvärt känslig för kyla. Under 15 plusgrader fryser den ihjäl direkt och tappar alla bladen så var noga med att få den inslagen ordentligt när du köper den. Sedan vill den inte stå i drag så undvik dragiga fönster. Vattna med ljummet vatten (aldrig kallt) när jordytan precis har torkat till. Julstjärnan finns i rött, vitt och rosa men jag tycker den röda är absolut finast och riktig jul! Dessa har en självklar plats i mitt köksfönster varje jul.

 

julros

Många blandar ihop namnen och kallar Julstjärnan för Julros men detta är alltså den riktiga Julrosen! Den vanliga sorten vill gärna stå utomhus och är perenn men för något år sedan kom en ny sort utan blad som kan stå inomhus. Trots att den är odlad för att ha inomhus så gillar den ändå att stå svalt och vill ha kallt vatten och ljus.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
4kommentarer
 • Kan man snitta en amaryllis som står i kruka så att man kan ha den i en vas med vatten istället?

  Sandra 2014-12-10 15:21:24
  Svara
  • Svar på Sandras kommentar.

   Det kan man absolut! Jag tycker dock att man ska vänta tills den nästan blommar då den inte växer så mycket mer efter att du har klippt av den 🙂

   Fanny Staaf 2014-12-12 19:03:59
   Svara
 • Dina inlägg om blommor är så lärorika! Jag, och min mamma, lär oss massor varje gång haha. Aldrig tänkt på amaryllis som snittblomma men det var himla fint faktiskt 🙂

  Emmy 2014-12-10 11:33:48
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!