10 FAVORITES: POTTED PLANTS

flower1

1. Lyckoklöver

Lyckoklöver är en liten, söt växt med antingen lila eller gröna blad och vita små blommor. Om kvällarna så slår den ihop bladen och ”sover” tills nästa morgon, hur gulligt är inte det? Lyckoklövern gillar att stå ljust men inte i direkt sol och kan torka lätt mellan vattningarna.

2. Hortensia

Hortensia är en all time favorite för mig. Jag älskar de maffiga blommorna och alla de olika fina färgerna även fast vit är favoriten. Hortensian klarar av att stå i skugga (aldrig för stark sol) och vill ha mycket vatten, se till så att den alltid är fuktig! Hortensior kan ändra färg efter pH-vädet i vattnet så bli inte förvånad om den börjar ändra färg efter ett par månader.

flower2

3. Adiantum

Adiantum är min favorit när det kommer till grönväxter. Den är så skir och luftig och ger verkligen känsla till ett rum. Adiantum vill stå skuggigt och alltid hållas fuktig. Torkar den blir de tunna bladen lätt torra och bruna.

4. Helleborus/Julros för inomhus

Detta är alltså hur en Julros ser ut, många kallar nämligen den röda, klassiska julstjärnan för julros vilket kan göra saker komplicerade, haha. Julrosen är egentligen en utomhusblomma som kommer år efter år men för 2 år sedan släppte odlarna en ny sort utan blad som trivs superbra inomhus (lycka!). Inomhusversionen har mörka, fina stjälkar med vita blommor på. Julrosen finns inte bara på julen utan egentligen hela vintern och då kallas den Helleborus. Julrosen vill stå svalt och ljust och gillar ganska jämn vattning men är inte så gnällig.

flowers3

5. Sophora

Hur söt är inte Sophoran? Varje gång vi får in den i butiken så fastnar alla kunder vid den. Oftast har vi den i en ganska liten kruka men ibland kommer det in riktigt maffiga och då kommer de knappt ut i butik då hela personalen paxar en varsin! Den kan stå både i sol och halvskugga och vill hållas lätt fuktig.

6. Campanula, Wonder

Det finns många sorters Campanula men min favorit är Wonder. De vita små blommorna är helt bedårande och storleken gör att den passar perfekt i en liten kruka på köksbordet eller i vardagsrummet. På våren är detta vad jag planterar med absolut mest i butiken! Campanulan vill gärna stå soligt och hållas fuktig men dränk den aldrig! På sommaren kan man plantera ut den i rabatten så blir den perenn (kommer igen år efter år).

flower5

7. Orkidé, Phalaenopsis Wild

Min favoritorkidé heter ”Wild” och har massor av småblommor som växer på alla vildvuxna små stjälkar. Orkidéer mår bäst hos dem som inte har så gröna fingrar då de inte behöver så mycket uppmärksamhet. Orkidéer vill stå ljust men inte i direkt sol och vill inte ha speciellt mycket vatten. En deciliter var 10e dag brukar räcka!

8. Cissus

Cissus på båge stog i mitt fönster i nästan två år innan de dog när jag var borta på semester. Cissus är ganska lik Murgröna men snäppet roligare och med mycket finare och sötare blad. Står gärna halvskuggigt och hålls lätt fuktig.

flowers4

9. Rumsgran

Rumsgranen är lite söt som den är snygg! Den perfekta inredningsdetaljen under vintern som bidrar till extra julkänsla i juletider utan att egentligen vara ett julpynt. Väldigt tålig men undvik stark sol och torr jord. Enligt gammal tradition ger rumsgranen lycka i äktenskap och det är ju alltid bra!

10. Pärlhyacint

Pärkhyacinterna förgyller hela våren. De är så söta att planera ner i små fina glas och placera runt i hemmet. Jag gillar både de blåa och de vita men de vita passar bättre hemma hos mig just nu. Pärlhyacint vill stå svalt men inte för mörkt och behöver nästan inget vatten alls. Ju mer du vattnar dem desto snabbare växer de och det vill man ju inte! Samma sak med temperaturen, står de varmt växer de upp och slår ut med en gång.

(All pictures from Pinterest)

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
1kommentarer
  • Älskar såna här inlägg! Så inspirerande och bra för mig som tycker om växter, men inte kan något.

    nike 2014-10-26 11:52:17 http://alltjagskriver.se
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!