GUIDE: 10 TIPS FOR CUT FLOWERS

Mobilbilder3 .

När ni gav mig feedback på bloggen lite tidigare i veckan var det flera av er som tyckte att jag skulle dela med mig av lite kunskaper från mitt jobb, nämligen blommor! Eftersom att majoriteten av mina nära vänner också är ”blomsterbarn” som mig eller kollegor och min pojkvän och nästan hela min släkt också jobbar med blommor så tänker jag automatiskt att alla bara kan det här ”vanliga” men det har jag ju förstått nu att självklart är det inte så. Så här kommer 10 tips för att lyckas bättre med snittblommorna, jag hoppas att ni gillar det!

When you gave me feedback on the blog earlier this week, there were several of you who thought I should share some knowledge from my job, flowers, with you! Given that the majority of my close friends also are ”flower children” like me or colleagues and my boyfriend and most of my relatives also work with flowers I automatically think that everyone already know this ”ordinary” stuff about flowers bui when I think about it I understand that of course that’s not the case. So here are 10 tips to succeed with your cut flowers, I hope you like it!

1. Snitta alltid / Always trim the stems

Du måste alltid snitta alla stjälkar innan du sätter blommorna i vatten. Det räcker inte att floristen gjorde det i butiken för det tar bara två minuter för snitten att torka så att blomman inte kan suga upp vattnet längre. Snitta alltid med en vass kniv, klipp eller bryt aldrig av blommor för det försämrar deras förmåga att suga upp vattnet. Har en blomma i buketten hamnat snett och inte fått vatten så att den nickat så fungerar det ofta att ge den ett nytt snitt och sätta ner den i vattnet så reser den sig igen.

You must always trim all the stems before putting the flowers in water. It is not enough that the florist did it in the store because it only takes two minutes for the cuts to dry so that the flower can’t drink the water. Always trim with a sharp knife, never cut with scissors or break of flowers for that impairs their ability to suck up water. Have a flower in the bouquet been too high up so that it didn’t get any water? It often works to give it a fresh cut and put it into the water again.

2. Använd näring för snittblommor / Use cut flower food

Använd alltid den lilla påsen med näring som du får med snittblommorna och blanda ut i vattnet innan du sätter i buketten. Till Tulpaner till det en speciell näring som är bäst för dem, fråga efter den i blomsterbutiken när du handlar. Vi skickar alltid med den gratis!

Always use the little bag with the nutrition that you get with the cut flowers and mix into the water before you put in the bouquet. For Tulips there is a special nutrition that is best for them, ask for it in the flower shop when you buy Tulips. We always give it to our customers for free!

b04ea55fc5e92191a2ec63ab7e1f9752_686x0_c_85_v32

3. Ta bort alla blad längst ner / Remove all all the leaves at the bottom of the stalk

Det får aldrig vara några blad i vattnet så ta bort alla blad från stjälkarna som riskerar att hamna under vattenytan. Hamnar det blad i vattnet så blir det grumligt, illaluktande och fullt med bakterier som försämrar hållbarheten på blommorna.

There can never be any leaves in the water, remove all the leaves from the stems that risk getting under the surface. If there are leaves in the water it becomes muddy, smelly and full of bacteria that makes the life of the flowers shorter.

4. Ha gärna Tulpaner för sig själva / Avoid having tulips in mixed bouquets

Från det att du köper tulpaner tills det att de blommar över så blir de nästan dubbelt så långa, därför brukar jag alltid unvika att blanda tulpaner med andra snittblommor när jag gör buketter då tulpanerna kommer växa mer än en decimeter över de andra efter några dagar. Tulpaner är absolut finast själva!

From that you buy your tulips until they die they become almost twice as long so I always avoid to mix tulips with other cut flowers when I do bouquets because the tulips will grow and be much higher than the other flowers after a few days. Tulips are absolutely most beautiful by themselves!

IMG_87612-750x5002

5. Alltid ren vas och rent vatten / Make sure the vase and water is clean

Diska alltid ur en vas ordentligt innan du ska använda den och var mycket noga med att det inte är något diskmedel kvar i den när du är klar. Använd också alltid färskt vatten, ta aldrig vatten från en annan vas eller liknande. I smutsiga vaser och gammalt vatten är det massa bakterier som förkortar livslängden på snittblomman.

Always wash out a vase thoroughly before you use it and make sure that there is no detergent left in it when you are done. Also always use fresh water, never take water from another vase or similar. In dirty vases and old water there is a lot of bacteria that shorten the life of the cut flower.

6. Snittblommor gillar kyla / Cutflowers like it cold

Snittblommor gillar kyla och står sig mycket längre lite svalare. Undvik att ställa buketten ovanför ett element eller i direkt solljus. Har du möjlighet att ställa in buketten i kylen, en kall källare eller kanske utomhus (endast på sommaren) under natten så kommer det också göra så att de håller längre. I butiken kör alltid in alla våra snittblommor och lökväxter i kylen under natten. Kyla gäller även för vattnet, använd alltid kallt vatten oavsett vad du har hört och vad folk envisas med om varmt vatten till rosor osv. Varmt vatten ur kranen innehåller bakterier som skadar blomman så antingen kan du koka vattnet så att bakterierna försvinner eller så använder du kallt vatten. Jag har gjort test på rosor flera gånger och satt en i varmt vatten och en i kallt, den i kallt vatten håller alltid längre!

Cut flowers like is cold and live much longer if there in a cooler room. Avoid placing the bouquet over a radiator or in direct sunlight. Are you able to put the bouquet in the fridge, a cold cellar or perhaps outdoors (summer only) during the night it will make them last much longer. In the store we always put all our cut flowers and bulbs in the fridge overnight. Cooling is also true for the water, always use cold water no matter what you’ve heard and what people insist on warm water to roses etc.. Hot water from the tap contains bacteria that harm the flower so either you can boil water so that the bacteria disappear, or use cold water. I’ve done tests on roses several times and sat one in a hot water and one cold, the one in cold water always lasts longer!

e491b6c65e984921005b204b99b51d13_686x0_c_85_v3

7. Glöm inte att kolla vattennivån / Don’t forget to check the water level

Många snittblommor, t ex. Tulpaner och Liljor, dricker väldigt mycket vatten så var alltid noga med att kolla att det finns ordentligt med vatten i vasen, speciellt om du har en som inte är genomskinlig. Till just tulpaner och liljor fyller jag alltid på nästan varje dag!

Many cut flowers, for example. Tulips and lilies drink much water so be sure to check that there is always enough water in the vase, especially if you have one that is not transparent. When I have tulips and lilies at home I always fill the vase with more water every day!

8. Klipp ner krukväxter till snittblommor / Cut flowers in pots to cut flowers

Det går jättebra att klippa krukväxter till snittblommor och det blir ofta mycket billigare så! Var noga med alla de andra tipsen bara som snittblomsnäring och fina snitt på stjälkarna. Detta går jättebra att göra med t ex. rosor, Chryss, lökväxter och blommor från trädgården och naturen. Min favorit är att klippa av Hortensia som jag visade er tidigare i veckan. En Hortensia som snittblomma kostar 70-130 kronor per kvist men jag köpte krukväxten med allt på bilden nedan på för 79 kronor. Med andra ord, mycket mer för pengarna!

It is great to cut plants to cut flowers and it is often much cheaper that way! Be sure to use all the other tips though like cut flower food and fine cuts on the stems. This is great to do with roses, Chryss, bulbs and flowers from the garden and the nature. My favorite is to cut the hydrangea that I showed you earlier thid week. A hydrangea as a cut flowers cost 7-13 euros per twig but I bought the pot plant with everything in the picture below on for 8 euros. In other words, much more for your money!

IMG_92472

9. Undvik att placera nära frukt / Avoid to place the bouquet near fruit

Frukt ger ifrån sig en gas som får blommor att blomma över snabbare så om det är möjligt: Undvik att placera buketten precis vid fruktskålen så kommer dina blommor att hålla sig längre!

Fruit give off a gas that gets flowers to bloom over faster so if it is possible: Avoid placing the bouquet right at the fruit bowl and your flowers will last much longer!

10. Skaffa dig en vassamling / Get yourself a vase collection

En liten vassamling tycker jag att alla ska försöka skaffa sig då olika blommor och buketter passar i olika vaser. Vasen gör verkligen mycket för helheten! Måsten i mitt skåp med vaser är den stora, ”klassiska” med smalare hals till vanliga buketter, en ”kort och tjock” (ni hittar min favorit här), en hög och smal, en riktigt stor och maffig för tulpanöverdoser på våren och en helt vanlig cylinderformad som är ca. 2 dm hög.

I think everyone should try to acquire a small vase collection as different flowers and bouquets fits in different vases. The vase really makes a big difference! Must haves for me is the large, ”classic” with a narrower neck to ordinary bouquets, a short and wide one, a high and narrow, a really great and groovy for tulip overdoses in the spring and ordinary cylindrical shape which is approx. 2 dm high.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Vilka bra tips! Det tackar jag verkligenför 🙂 kram

  Sandra 2014-06-10 18:08:18
  Svara
 • Riktigt bra inlägg!

  Moa - hobbyfotograf 2014-06-10 13:33:52 http://moahakansdotter.blogg.se
  Svara
 • Fantastiskt bra inlägg! 😀 gärna mer sådana 🙂

  Elin 2014-06-09 22:43:08
  Svara
 • Bra tips! Hade vart kul och se dina olika vaser på en bild med de blommorna du tycker passar bäst i respektive vas 🙂

  Cissi 2014-06-09 15:19:31
  Svara
 • Jättebra tips!!

  Elin Carlsson 2014-06-08 22:19:39 http://carlssons.blogg.se
  Svara
 • Jätteintressant inlägg! 🙂

  Sara 2014-06-08 17:33:58
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!