15 TIPS PÅ SOMMARLÄSNING

bok1

Safe Haven – Fantastisk historia skriven av Nicholas Sparks, min favorit av hans böcker!

”When a mysterious young woman named Katie appears in the small North Carolina town of Southport, her sudden arrival raises questions about her past. Beautiful yet self-effacing, Katie seems determined to avoid forming personal ties until a series of events draws her into two reluctant relationships: one with Alex, a widowed store owner with a kind heart and two young children; and another with her plainspoken single neighbor, Jo. Despite her reservations, Katie slowly begins to let down her guard, putting down roots in the close-knit community and becoming increasingly attached to Alex and his family. But even as Katie begins to fall in love, she struggles with the dark secret that still haunts and terrifies her– a past that set her on a fearful, shattering journey across the country, to the sheltered oasis of Southport. With Jo’s empathic and stubborn support, Katie eventually realizes that she must choose between a life of transient safety and one of riskier rewards– and that in the darkest hour, love is the only true safe haven”

Vince & Joy – Väldigt lång bok där man får hänga med karaktärerna under många år, love it!

”Remember having sex for the very first time? Remember thinking: is thid The One? Remember life getting in the way ? Remember wondering: what happened to the person I once was? And what happened to the person I first fell in love with? For Vince and Joy, finding yourdestiny is easy. Following it, isn’t From teenage love in an eighties holiday park to flatshares,relationships, career crises and children, Vince & Joy is the unforgettable story of two liveslived separately but forever entwined; and asks the question: how do you know when something is really meant to be?”

Svindlande Höjder / Wuthering Heights – En av de störta klassikerna (kom 1847) som måste läsas om du älskar kärlekshistorier.

”Hittebarnet Heathcliff kommer som liten till familjen Earnshaw på Wuthering Heights. Pojken växer upp olycklig och svåråtkomlig, älskad av sin fosterfar och fostersystern Catherine men avskydd av sin fosterbror. När fosterfadern dör försvåras Heathcliffs liv och den enda som ännu älskar honom är hans tvillingsjäl Catherine. Men ödet och missförstånden ska skilja dem åt. Catherine gifter sig med en barndomsvän och hämnden blir Heathcliffs enda mål. Tillbaka i sin uppväxttrakt i ett storslaget Yorkshire återser han Catherine och mellan dem finns allting kvar, samtidigt som allt är för sent. En insikt som för evigt förmörkar Heathcliffs värld. Den passionerade och uppslitande kärlekshistorien mellan Heathcliff och Catherine hör till den engelska litteraturens mest välkända och har gjort Svindlande höjder till en av de riktigt stora klassikerna.”

bok2

Syskonmakaren – En historia där man följer flera olika karaktärer, vilket jag älskar. En av Lisa Jewell’s bästa!

”Lydia är både rik och framgångsrik, men lever ensamt och isolerat. Tills hon en dag får ett brev om att hennes far inte var den hon trodde hon är istället dotter till en spermadonator. Och hon har okända syskon! Ska Lydia våga sträcka sig ut ur sin bubbla och ta kontakt med sina syskon? Kanske vågar hon till och med ta reda på vad som egentligen hände när hon var tre år och hennes mamma försvann? ”

Dagens Outfit – För dig som bloggare eller dig som älskar bloggar!

”Det här är en bok om modebloggarna som vinner priser. Som tjänar pengar. Som råkar ut för bloggmobbning. Som kritikerrosas. Som gör karriär. Som egentligen inte skriver om mode, men ligger i den kategorin eftersom de visar vad de brukar shoppa. Som lever, andas och uttrycker sig genom mode. Som informerar. Som rekryteras. Som hamnar i blåsväder. Som blir mytomspunna. Som har kända mammor. Som har kända systrar. Som har barn. Som är barn. Som tvingas försöka överrösta en publik som inte respekterar en bransch som omsätter över 75 miljarder kronor. Det här är en bok om ett fenomen som tagit över ett helt land och tjejerna som fick det att hända. Och om vad som händer sen. Men vi börjar från början.”

The Mortal Instruments – För dig som gillar Twiligt-böckerna. Jag har bara läst den första men jag gillade den skarpt och tänker läsa nästa i sommar!

”Det är en vanlig söndagskväll och sommarlov. Clary Fray har fått med sig sin bästa vän Simon till klubben hon gillar, Pandemonium. Men det blir allt annat än en vanlig kväll, det blir början på Clarys nya liv. Clary blir vittne till hur tre ungdomar med konstiga tatueringar och vapen (tjejen har en piska!) dödar en kille inne på klubben. Om det nu är en ”kille”. Han ser väldigt konstig ut på slutet och hans kropp försvinner utan minsta blodspår. Och det är uppenbart att det bara är Clary som kan se mördarna. Det blir om möjligt ännu konstigare nästa dag då en av mördarna, Jace, dyker upp på samma fik som Clary och Simon. Och samma kväll försvinner Clarys mamma spårlöst …”

bok3

Våga Flyga – En riktigt bra bok som passar de flesta.

Leah och Toby har bott mitt emot varandra på Silversmith Road i flera år, men de har aldrig mötts. Trots det har Leah alltid velat kika in i det konstiga huset som verkar fullsmockat med härligt underliga hyresgäster. Och en dag får hon av en slump en förevändning att knacka på. När Toby ber henne om hjälp i en svår fråga är hon mer än villig att ställa upp. Efter att ha dumpats av sin pojkvän behöver Leah nämligen något annat att tänka på än sitt nya liv som singel. Toby är en misslyckad poet och obotlig romantiker. Dessutom är han otroligt snäll och väldigt konflikträdd. Det har i sin tur inneburit att han har en massa inneboende på halsen, men inga större hyresintäkter. Nu har det emellertid blivit dags för honom att gå vidare i sitt liv, och kanske kan Leah hjälpa honom att göra det.

Shoo Bre – En otroligt gripande och ärlig ungdomshistoria, kommer ihåg att jag sträckläste denna.

”Det är vårtermin i nian och Elias och Oscar ser ljuset. Snart är resten av livet deras. Men våren blir inte som någon av dem tänkt sig. Inte på långa vägar. Oscars arbete med skoltidningen och hans engagemang i elevrådet tar en tvär vändning när klassen får en ny svensklärare, Kristina. Det som har hänt en miljon gånger händer igen: en elev dagdrömmer om sin lärare under lektionerna. Men för Oscars del slutar det inte med dagdrömmar. Hans förälskelse är högst verklig. För Elias del börjar terminen bra. Hans brorsa är fortfarande på ungdomsanstalten så han får rummet hemma för sig själv, han hjälper sin mamma och följer småbrorsorna Robert och Rani till skolan. Men så dyker Fadi upp och hans erbjudande om lätt tjänade pengar är alldeles för frestande för att tacka nej till. Och så har Elias åter gett sig in på den småkriminella väg som han lovat sig själv att lämna. För sitt livs stora kärleks skull. För Zeyneps skull. Hon är kurd. Han är syrian. Och deras förhållande är hemligt. Juan, Farid, Ekrem, Suzan, Shirin, Josef och Mojo är några av de vänner som finns där för Oscar och Elias när allt har gått åt helvete. Det här är en bok om kärlek, lojalitet och vägskäl. Om livet när man är ung.”

Elsas Mode – Sofie Fahrmans böcker om modebloggande Elsa. Jag antar att de flesta har läst dessa men jag ville ta med dem ändå.

”En kväll när Elsa sitter ensam får hon en idé. Hon ska starta en modeblogg. Snart ägnar hon det mesta av sin fritid åt Elsas Mode. Och det fungerar! Bloggen blir foten i dörröppningen – plötsligt befinner sig Elsa i en värld hon alltid drömt om. Hon blir en del av Stockholms glamourösa modecirkus, får vip-inbjudningar till butiksevent, går ut på klubbarna kring Stureplan, och dras med ut till överklassens fester i skärgården. Samtidigt som Elsa klättrar på Bloggtoppen och blir en maktfaktor i Stockholms modevärld är hon trots allt en 21-åring från Borås som inte är särskilt världsvan, har en förmåga att bli alldeles för berusad vid precis fel tillfälle och oftast snackar lite väl mycket om sig själv. ”

bok4

Niceville – Så himla bra bok om hembiträden i sextiotalets södern

”När societetsflickan Skeeter återvänder till hemstaden Jackson i Mississippi efter avslutade universitetsstudier, faller hon tillbaka i sitt gamla liv med bridgespel, tennis och välgörenhetsbaler. Men något hos henne har förändrats; hon vill mer och ser nu annorlunda på tillvaron. Hon drömmer om att bli författare och får så småningom ett jobb på lokaltidningen. Genom sitt arbete får hon kontakt med den svarta hemhjälpen Aibileen, som har förlorat sin ende son men uppfostrat och älskat sjutton vita barn. Deras möte blir början på en udda och också farlig vänskap. Tillsammans med en annan svart hemhjälp – den egensinniga och smarta Minny – bestämmer sig Skeeter och Aibileen för att skriva en bok som skildrar verkligheten i staden som de kallar Niceville. De skriver om hur de svarta har förnedrats och diskriminerats. Men också om deras drömmar, längtan och hopp. Arbetet med boken kommer att förändra deras liv för all framtid.”

It Girl – Passar lite yngre läsare! Så tjejigt och ungdomligt det någonsin kan bli, men det är så himla härligt ibland. Spin off på Gossip Girl-böckerna om Jenny som åker till en internatskola.

”Jenny Humphrey, känd från Gossip Girl-böckerna, får nu ett eget liv och en egen bok-serie i Cecily von Ziegesars nya serie It-Girl. Jenny tror hon lämnar skavllret bakom sig när hon flyr Manhattan och börjar i en ny skola utanför stan. Internatskolan Waverly Academy hägrar och Jenny har stora förväntningar inför skolstarten. Äntligen ska hon få en chans att visa upp en ny sida av sig själv, den coola erfarna city-tjejen som hon egentligen är ska äntligen få blomma ut och hon ska bli nån att räkna med. Men det är lättare sagt än gjort att börja ett nytt liv, för det gamla hinner så lätt ikapp en …”

The Perfect Man – Löjlig titel, väldigt bra bok. Perfekt chic-lit!

”Varma, tropiska dagar. Heta, loja nätter. En lyxkryssare av högsta klass. Tillsammans måste det vara den perfekta ramen för en romantisk semester. Men för systrarna Britt och Mia innebär resan något helt annat. BRITT är inbjuden som föreläsare. Hon har skrivit årets bästsäljare, romanen Den perfekte mannen och anses vara en specialist på ämnet romantik och kärlek. Men kärlek är det sista hon tänker på efter ett kortvarigt äktenskap som slutade i katastrof. MIA är förälskad i sin före detta pojkvän, sin dotters pappa, i hemlighet och lägger knappast märke till andra män, hur perfekta de än är. Hon är med som sin systers assistent. De båda systrarna är olika som natt och dag, och närheten ombord riskerar att driva dem isär för alltid. Ombord finns också Leo Tyler, en mystisk man med ett besvärligt förflutet och den charmige kryssningschefen Steve Shaw. Medan resan fortsätter knyts nya band av vänskap och kanske av kärlek, trots att ingen av dem tänkt sig att det är möjligt.”

bok5

The Last Song – Ännu en favorit från Nicholas Sparks

”Seventeen year old Veronica ”Ronnie” Miller’s life was turned upside-down when her parents divorced and her father moved from New York City to Wrightsville Beach, North Carolina. Three years later, she remains angry and alientated from her parents, especially her father…until her mother decides it would be in everyone’s best interest if she spent the summer in Wilmington with him. Ronnie’s father, a former concert pianist and teacher, is living a quiet life in the beach town, immersed in creating a work of art that will become the centerpiece of a local church.The tale that unfolds is an unforgettable story of love on many levels–first love, love between parents and children — that demonstrates, as only a Nicholas Sparks novel can, the many ways that love can break our hearts…and heal them.”

Allt för dig – En bok som jag skulle beskriva har ”många olika riktningar”

”Olycksbådande moln tornar upp sig över den irländska tv-meteorologen Lainey Ryans liv. Efter en rad misslyckade förhållanden trodde hon att hon äntligen hittat rätt med den snygge och vältränade Ken, men är han verkligen mannen hon ska dela sitt liv med? Dessutom är hennes mamma Deanna, som hon aldrig haft någon bra kontakt med, på väg hem för att besöka Dublin för första gången på flera år. Deanna, välkänd feminist och flitigt anlitad debattör, har aldrig tyckt om de val Lainey gjort, särskilt inte när det gäller män. Det sista Lainey behöver just nu är ännu en föreläsning om hur hon borde leva sitt liv. Men när länge dolda familjehemligheter kommer i dagen inser Lainey att hon inte är ensam om att längta efter att få leva lycklig i alla sina dagar. Ibland måste man bara våga släppa taget om sina drömmar för att de ska bli sanna.”

Beautiful Creatures – Även detta en serie i Twilight-stilen. Döm inte böckerna efter filmen!

”När sextonårige Ethan möter den nya tjejen Lena, inflyttad till lilla sydstatssamhället Gatlin, slår det gnistor. De dras obevekligt till varandra, men deras kärlek är farlig och hotar att avslöja mörka hemligheter ur det förflutna. En okänd värld av magi väntar på att slå klorna i Lena. Hennes kärlek till Ethan kan inte få fortsätta Men Ethan är beredd att göra vad som helst för att inte förlora Lena. Han tänker inte ge upp kampen mot de onda krafterna.”

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
5kommentarer
 • Bra, behövde lite boktips! 🙂

  Elinor 2014-06-04 22:32:34
  Svara
 • Tack för tips, perfekt till sommaren!!

  Lovisa 2014-06-02 13:04:49
  Svara
 • Underbart med bra boktips inför sommaren Tack !

  Elvira 2014-06-01 21:57:20
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!