PT-GRETA: ALLA KAN SPRINGA

Såklart du kan springa! Alla friska, skadefria svenskar kan springa tre kilometer. Punkt.

Det är ett påstående som jag tror på ut i fingerspetsarna. Och med springa så menar jag att röra på sig framåt utan att båda fötterna någonsin tar i marken samtidigt. Kanske inte alla kan springa i alla olika hastigheter – men alla kan ta sig runt och jogga i tre kilometer. Emellertid så finns det en himla, himla, himla massa människor som inte förstår att de kan. Och det är ju synd. De kan springa. De vill springa. De bara tror att de inte kan springa och därför springer de inte. Så idag ska vi prata om första löpturen, hur du blir snabbare/uthålligare och hur du håller dig skadefri vid löpning.

Första gången: På med skorna, mät ut en tre-kilometerssträcka (alternativt använd appen Runkeeper) och ge dig ut. Är det absolut första gången på ett tag som du ger dig ut så tycker jag att det är helt okej att springa exakt hur långsamt du vill, kanske tillochmed så långsamt att du hade kunnat powerwalka snabbare, men bara så att du känner att det går. Alltså fortsätt bara spring. Så fort du kommit in och credat dig själv så bestämmer du nästa gång som är ett bra tillfälle för att löpa.

Hur du blir snabbare/uthålligare: Variation! Olika distanser, olika underlag, olika hastigheter, intervaller, backträning osv. En pulsklocka är en god investering för att verkligen anpassa träningen efter kroppen. Det kan även vara bra att dokumentera hur du löper för att få en överblick över progressionen – kanske inte alla gånger men då och då.

Förebygg löpskador:
1. Köp ett par bra skor! Absolut bäst är det att gå till exempelvis löplabbet för att få individuell hjälp.
2. Träna upp sätesmusklerna!
3. Återhämta dig ordentligt!

Ha en riktigt härlig löptur! Kram från Greta

Skärmavbild 2013-11-24 kl. 19.45.13

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
  • Synd bara att man får benhinneinflamation så fort man funderar på att springa, har bra skor, med sulor anpassade för mina fötter, testat stödstrumpor etc men inget funkar. Håller mig till crosstrainern 🙂

    Johanna 2013-11-25 12:20:39
    Svara
  • Ååh detta är så bra!! (Y) 😀

    Victoria 2013-11-25 11:49:49
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!