PT-GRETA: INTRO KOST

Yiiihaaa! Söndag idag, vilket betyder att det är jag, Greta, som sitter och smattrar med fingrarna på tangentbordet igen. De två senaste veckorna har vi pratat träning = nu tycker jag det är god tid att snacka lite kost. Så… LCHF, GI, raw food, stenålderskost eller medelhavkost? Ätfönster eller ätardagar? Skära ner på kolhydrater eller räkna kalorier? Hur tänker man och hur sållar man när det är nya rön som kommer stup i kvarten?

Vet ni vad? Det är inte så krångligt om man inte gör det så krångligt för sig själv. Det vi vill veta är näringsinnehållet i maten. Eftersom maten trots allt är vårt bränsle så är det högst väsentligt att låta livsmedlen tillföra allt det din kropp behöver för att orka hålla igång det maskineri som pågår inom oss. Om vi skulle likna våra kroppar med en bil så fungerar det ju rent krasst att bara slänga in bensin – så kommer bilen att kunna köra från punkt A till punkt B. Väljer vi dock att även investera i motorolja så att bilen inte rostar, kylvätska så att den inte blir för varm och spolarvätska så att alla rutor är skinande rena så kommer bilen med största sannolikhet fungera väldigt mycket bättre. Samma sak med våra kroppar: teoretiskt sätt så kan vi slänga i oss vad som helst så kommer vi kunna ta oss från punkt A till punkt B. Väljer vi dock näringsrik och varierad mat så kommer vi fungera väldigt mycket bättre.

Så vad äter vi? Jo – en härlig variation av proteiner, fetter och kolhydrater av bra kvalitet. Alla livsmedelsgrupper har sina specifika funktioner som de är bäst på – och därför behöver vi få i oss allt för att fungera.

– Ät så ”rent” som möjligt. Kycklingfilé är exempelvis bättre än chicken nuggets. Bra riktmärken brukar vara korta innehållsförteckningar och gärna köpt färskt. – Variera och kombinera hejvilt!

– NJUT. Tugga länge, lägg ner besticken mellan varje tugga, lägg upp fint på tallriken och känn verkligen hur du får en liten munorgasm för varje bit som du stoppar in mellan läpparna. Mer matglädje åt svenska folket!

IMG_1836

Och slutligen, viktigast av allt: Försök att inte övertänka. Alltför många unga tjejer går omkring med små matspöken som suger fast likt blodiglar och tömmer dem på energi och självförtroende – och det finns ingenting jag hellre vill än att både krama om de tjejerna och säga ”tänk om du la all energi som du lägger på att oroa dig kring maten på saker som gör dig genuint lycklig istället… skulle inte det vara en trevlig tanke?!”. Inget livsmedel är så nyttigt att vi kan äta endast det, och inget livsmedel är så onyttigt att vi aldrig kan äta det. Alltså: har du en bra bas med variation i kosten så kommer dedär lösviktsgodisarna på fredagkvällen varken göra bu eller bä.

Och med det sagt så rundar vi av för idag. Ha det riktigt, riktigt fint så hörs vi nästa vecka!

Greta

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
4kommentarer
 • Tack Greta för toppentips ! Härligt med nån som har sunda matideèr

  Elvira 2013-10-22 18:47:24
  Svara
 • Riktigt bra, motiverande och inspirerande inlägg! Go Greta! 🙂
  Hoppas att allt är bra med dig Fanny! Massa varma kramar <3

  Emelie 2013-10-21 07:17:13 http://emeliewallstedt.se
  Svara
 • Love it

  Kusinvitamin 2013-10-20 22:46:20
  Svara
 • Bra tips ! (:

  ladymuffin 2013-10-20 19:13:42 http://ladymuffin.blogg.se/
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!