SJÄLVKÄNSLA

Det pratas så mycket om självförtroende. Att det ska få en att våga, att det ska få en att ta för sig och att det ska få en att nå högre. Egentligen så tycker jag att det är självkänslan som är viktigast. Om man har självförtroende men ingen självkänsla mår man ändå dåligt. Självkänsla handlar om hur du mår innerst inne, hur du ser dig själv och det är det som speglas på utsidan. Det är inte lätt att tycka om någon som inte tycker om sig själv då denna personen oftast drar sig tillbaka och blir tyst. En person som däremot känner sig trygg i sig själv och inte bryr sig så mycket om vad andra ska tycka är lätt och rolig att umgås med och denna personen behöver heller inte sitta och älta problem som inte finns eller ta åt sig av dåliga saker andra personer säger eller gör mot en.

Självkänsla är jättesvårt och inte någonting man bara har eller inte har utan det är någonting man får jobba med, för vissa varje dag och för andra mer sällan. Jag har varit medveten om nackdelarna med dålig självkänsla och kännetecken på den i flera år och jag vet precis hur det SKA vara men ändå kommer jag då och då på mig själv med att ha riktigt, riktigt dålig självkänsla och bara vilja gräva ner mig. Ett exempel på detta är att man träffar en person på stan eller går på en fest och detta möte/tillställning blir stelt eller tråkigt. Då skyller en person med dålig självkänsla direkt på sig själv och tänker ”det var mitt fel att det inte blev roligt” och ”det hade varit roligare utan mig” men varför ska denna personen ta på sig hela ansvaret? Vad gjorde alla andra för att bidra? Känslor som denna kan jag komma på mig själv med att gräva ner mig i ibland och då får jag panik. Jag vet hur onödigt och dumt det är, varför må dåligt när man inte behöver det? Ändå kan jag inte låta bli och det blir som spökröster i huvudet som bara skriker högre och högre. Tänk vad skönt det skulle vara att bara släppa alla onödiga vikter man lägger på sina egna axlar automatiskt.

Så, hur förbättrar man då sin självkänsla? Jag har ett trick jag har jobbat med till och från i flera år och det fungerar alltid. Varje gång jag kommer på mig själv med att falla tillbaka i min dåliga självkänsla så tar jag fram min ”Jag-är-bra-boken”. Där skriver jag först ner tre saker jag har gjort bra under dagen (fler om jag kommer på det). Det kan vara allt ifrån att man pluggade till ett prov, var glad och trevlig på jobbet, hjälpte en kompis, städade eller bjöd mamma på middag. Inget är för litet, bara det var du som gjorde något bra! Sedan skriver jag ner tre saker jag är tacksam för och tillslut tre saker jag känner att jag behöver hjälp med, som ett kommande prov, släppa sin ex-pojkvän som man fortfarande är lite ledsen över eller komma ihåg att skriva jag-är-bra-boken. Detta upprepar jag sedan varje kväll så länge jag känner att jag behöver men det brukar bara ta några dagar innan jag glömmer bort den eftersom att jag mår bra igen.

När jag mår bra skapar jag inte problem som inte existerar i mitt huvud, jag känner inte att jag behöver anstränga mig för att få folk att tycka om mig och jag bara ”är” utan att tänka så mycket. Det är en underbar känsla att må så bra på insidan och det är någonting jag önskar att jag och alla ni kunde få känna varja dag. Tyvärr är vi bara människor och vi har alla up’s and down’s men vi kan fortsätta kämpa på, för om det är något som är värt att kämpa för så är det detta. Självförtroende är att veta att man är bra på något vilket får en att känna sig bättre, men självkänsla är att inse sitt eget värde oavsett sina prestationer.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
14kommentarer
 • Och självklart ska man inte på dåligt och ta på sig alla problem i onödan!

  . 2013-05-09 17:29:18
  Svara
 • Tack ett grymt inlägg ! Här får man en del att fundera på.
  Det är inte så lätt för ibland är man bara en ”laidback” och lugn person, inte för att man har dålig självkänsla utan för att det är så man är. Men som du säger, det kanske inte blir lika roligt för den personen medan alla andra hypear.

  . 2013-05-09 17:26:58
  Svara
 • Jag brukar inte kommentera bloggar – Men det här inlägget var så fint, träffande och välskrivet så jag känner att jag måste! Vilken stark och ödmjuk tjej du är som vågar ta upp det här ämnet 🙂 Tack. Och you go girl!

  Hanna 2013-05-06 22:10:56
  Svara
 • Fint skrivet! och ett otroligt viktigt ämne.

  Lovisa 2013-05-06 21:09:37 http://lmode.spotlife.se
  Svara
 • Förbannat bra skrivet!!

  shadaim12 2013-05-06 11:36:27 http://www.shadaim12.wordpress.com
  Svara
 • Tack Fanny. <3

  Hanna 2013-05-06 07:00:34
  Svara
 • To me, you’re such an inspiring, friendly and natural person and I really loved that post, Fanny!
  All the best 😉

  Vanessa 2013-05-06 00:53:53
  Svara
 • Verkligen bra text 🙂

  Sofia 2013-05-05 20:42:06 http://lovejournal.blogg.se/
  Svara
 • Detta är nog det bästa jag läst på länge på en blogg, precis det jag behövde just nu, tack så jättemycket för otroligt bra skriven text!

  Matilda 2013-05-05 18:05:59
  Svara
 • Jättebra skrivet! 🙂

  Sunshineeveryday 2013-05-05 18:05:23 http://Sunshineeveryday.devote.se
  Svara
 • Grymt bra skrivet! Jag har haft väldiga problem med min självkänsla och det har speglats ut väldigt tydligt under vissa perioder. Det är en sjukt jobbig sak att jobba på eftersom det är ens eget psyke… men som sagt, grymt bra skrivet!

  Hanna 2013-05-05 17:53:49 http://hannakero.blogg.se/
  Svara
 • Så otroligt bra skrivet! Du är bäst Fanny!

  L 2013-05-05 17:48:37
  Svara
 • Mycket bra skrivet! Känner igen mig så otroligt mycket i det du skriver!
  Tack för en inspirerande blogg! 🙂

  Frida 2013-05-05 15:52:43
  Svara
 • Underbart inlägg! Otroligt läsvärt och mitt i prick 🙂

  Karolina 2013-05-05 13:54:39
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!