VISSTE NI ATT…?

Så, här kommer första inlägget i ”Träning och Hälsa”-kategorin! Och jag tänkte börja med det som faktiskt var början för mig med: Att inse vad det faktiskt är man äter. Precis när jag började med mitt ”nya liv” så kollade jag upp lite hur mycket det jag brukar stoppa i mig faktiskt innehöll (kalorier). Och vissa saker blev jag helt chockad över hur mycket det var i och andra grejer var inte så farligt som jag trodde. Så nu tänkte jag dela med mig av lite jämförelser jag kommit fram till så att ni ser hur mycket man kan påverka igenom att bara äta rätt!

Så, visste ni att…

♥ Det är lika mycket kalorier i en kebabtallrik som i 3-4 vanliga portioner hemlagad husmanskost?

♥ Det är lika mycket kalorier i 3 hela nätmeloner som i 15 bitar lösgodis (inte choklad)?

♥ En påse med lättsaltade chips innehåller lika mycket som 5 portioner chili con carne?

♥ En hel grapefrukt innehåller lika många kalorier som en ruta Marabou Choklad?

♥ 110 gram sorbet innehåller lika mycket som 40 gram Ben & Jerrys (utan kakdeg, brownies, kolasås, nötter eller liknande)?

Did you know that: It’s just as many calories in a kebab as in 3-4 servings of homemade food? It’s just as many calories in 3 whole melons as in 15 pieces candy (not chocolate)? A bag of salted potatochips contain as much as five servings of chili con carne? An entire grapefruit contains as many calories as a piece Marabou Chocolate? 110 grams of sorbet contains as much as 40 grams of Ben & Jerry’s (no cookiedough, brownies, fudge sauce, nuts, etc.)?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
22kommentarer
 • Vart har du hittat infon om det där vill oxå börja äta lite mer nyttigt!! kram<3

  ronja 2011-09-21 21:22:36 http://iamronja.blogg.se
  Svara
 • åååh vad bra, gör mer sånt här som hjälper mig att dra ner på godiset!!! 🙂

  elin :) 2011-09-21 19:32:46
  Svara
 • jättebra att läsa sånt här ibland, verkligen! här fick man lite att tänka på, haha! fortsätt med den här kategorin, tycker vissa att det är dumt skrivet får de helt enkelt hoppa över att läsa dessa inlägg. i övrigt – grym blogg och du är hur fin som helst tjejen! 🙂

  malin 2011-09-21 18:48:10
  Svara
 • Hej! Tycker det är härligt när bloggare skriver om träning och hälsa och inspirerar andra. Tycker dock att man inte ska lägga alltför stor vikt vid kalorier. Jag får bara panik när jag får vet hur många kalorier något innehåller. Försöker själv att utesluta de ”tomma” kolhydraterna och inte ha fokus på kalorier.

  Julia 2011-09-21 18:35:53 http://perfektewelle.wordpress.com
  Svara
 • Jag tycker det är jätte bra med dina inlägg, tycker inte alls du ”försöker få dina läsare att banta”, fortsätt med dom! Du peppar mig faktiskt till träning:). Skulle vara kul om du kunde tipsa om snygga och billiga träningskläder också, det ingår väll kanske i detta? Älskar din blogg! Kramisar 😀

  isabelle 2011-09-21 18:18:54 http://isabellewa.blogg.se
  Svara
 • Det värsta man kan göra är ju att haka upp sig på kalorier. Idiotiskt enligt mig som varit anorektiker.
  Så länge man tränar och rör på sig har det ju ingen större betydelse. Nyttigt och ohälsosamt är ju en sak, men antal kalorier i det man äter är ju så jävla betydelselöst. Nötter innehåller massa kalorier, men hur nyttigt är inte det?
  Vill bara påpeka så du håller dig till en viss gräns av hur mycket du kommer påverka andra till det negativa.

  Amanda 2011-09-21 13:07:34
  Svara
 • Superbra inlägg, verkligen! LOOOVE

  Linda 2011-09-20 22:39:10
  Svara
 • Älskar att du har börjat med denna kategorin! Som någon över skriver, nu finns allt jag vill läsa i en och samma blogg, perfekt! Dessutom gillar jag att läsa tränings- och hälsotips från en person som lever som jag, då får man mer tänk att man ska klara detta! Det är en annan grej om typ en skit-musklig och tränad man/kvinna skriver samma sak som du skriver, då känns det mer annorlunda. Haha, jag suger på att formulera mig, hoppas du förstår ändå;)
  Din blogg är bäst, dessutom är du superfin! 😀

  En fråga jag undrar över är att när du började ditt nya liv, uteslöt du allt godis, chips, fika, glass osv eller äter du det någon gång då och då, typ 3 gånger i månaden fast i liten mängd. Känner du typ: ”fan nu åt jag en godis”, eller är det okej för dig? Själv har jag också börjat med mitt nyttiga liv för några veckor sedan fast jag fikar eller äter godis någon enstaka gång fast alltid i små mängder.

  josefine 2011-09-20 22:35:46
  Svara
  • Svar på josefines kommentar.

   Hej! Gud vad kul att du gillar det! 😀 Självklart fikar jag fortfarande och äter lite godis och sådant, det är ju bland det bästa som finns! Det jag ändrat på är att jag inte äter någon skräpmat (kebab, pizza, McDonalds osv) och inte sitter och äter godis, chips, glass eller sådant flera gånger i veckan om kvällarna, när jag pluggar eller liknande utan äter frukt eller något annat istället. Precis som dig så äter jag bara det goda i mindre mängder och mer sällan, men det tycker jag bara gör att man njuter mer utav det 🙂

   Fanny 2011-09-20 22:42:28
   Svara
 • Snälla snälla Fanny jag ber dig nu med hela mitt hjärta. Skriv inte inlägg som är för fokuserade på sånt här. Du skrev här över om att du inte hetsar till bantning och sånt men jag lovar jag dig att när det skrivs sådana hära blogginlägg så slår det hårt i magen och hjärnan hos många. Jag om någon vet. Det började med att bara läsa något sådant litet inlägg om hälsa, inte så smart. Efter ca 1 år höll min kropp på att lägga av helt då min puls var dödligt låg, går fortfarande behandling mot anorexi idag. Från att ha varit på topp hamna jag sedan på ett behandlingshem där det enda jag hade i huvudet var hur många kalorier jag skulle förbruka nästa dag. Och varför?? Jag snöade in mig för mycket om just ämnet hälsa. Jag kan nästan lova att just sådana här inlägg triggade igång min hjärna som sedan gick överstyr. Och under hela tiden tänkte jag att jag ska ”bara vara hälsosam, det kommer inte gå överstyr”. (låter fel då ätstörningar är nog de mest ohälsosammaste som finns, jag vet) Det jag vill säga är bara att unga tjejer som mig och många andra (och dig) är fortfarande unga och ska inte behöva ägna tid till att fundera över mat och träning. Säger även dietisten. Och de allra flesta är såå lättpåverkade precis som mig. Du är en förebild Fanny, jag vill inte påstå att jag har rätt men jag vill att du kanske ska fundera om du tycker sådana hära inlägg om just kalorier är så lämpligt när faktiskt (enligt statistik) var tionde tjej drabbas av någon form av ätstörning. Vissa fall är lindrigare men i vissa fall kan det gå så långt att hjärtat slutar slå. Det är väntetid på alla behandlingshem pga av att det är fullt och så fort någon ny drabbas så får hela familjen gå igenom ett rent helvete. Jag har ingen makt över din blogg men jag hoppas ändå att du kanske kan fundera över detta ett tag. Jag triggas också igång av sådant här, men försöker hålla mig stark. Och jag vill så gärna kunna fortsätta läsa din blogg. Och sedan bara för att säga det som jag har fått höra tusen gånger. Det är inte bara kroppen som behöver näring, själen behöver också sitt (godis, chipa, det som man gillar)

  N 2011-09-20 22:15:17
  Svara
  • Svar på Ns kommentar.

   Jag förstår precis hur du menar och jag vet hur vanligt det är med ätstörningar och att dagens ideal och sånt är helt sjuka MEN, jag tycker även att det är viktigt att uppmuntra folk att inte äta så mycket skräpmat då det i sin tur kan leda till sjukdomar som diabetes, hjärt och kärlsjukdomar, övervikt och till och med cancer. Människan har aldrig tryckt i sig så mycket onyttigt som man gör idag. Pizza, godis, kakor, chips och allt var det är och det är också farligt för kroppen. Precis som du säger och som jag skrev i ett svar till en kommentar ovanför så behöver man ju leva också och ”själen behöver näring” och SJÄLVKLART är det så, jag har bara inte hunnit så långt i mina inlägg än. Och om man inte äter tex pizza en gång i veckan eller mer så är det ju inga som helst problem om man äter godis på helgen men om man äter pizza, mc donalds, godis, chips och sådant flera gånger i veckan som många idag gör så är även det riktigt ohälsosamt och farligt på andra sätt. Du säger att unga tjejer inte ska tänka på mat och träning men ohälsa nu kan påverka väldigt mycket i framtiden.

   Det var dumt att blanda in just kalorier då det är känsligt för många så det ska jag inte göra igen och om det är fler som skriver och inte känner sig bekväm med dessa inlägg så slutar jag självklart, men nu känner jag att det är viktigt för mig att även få ut det här andra delarna av ohälsa kopplat till mat, som inte är lika uppmärksammade som ätstörningar.

   Ha det super tjejen och sköt om dig!

   Fanny 2011-09-20 22:35:26
   Svara
 • vad kul att du börjat med denna kategorin! ska försöka, precis som du, skippa den onyttiga maten så, det här kommer förhoppningsvis bli en stor hjälp på vägen!

  malin 2011-09-20 21:55:06 http://www.malinsandqvist.devote.se
  Svara
 • hejsan!
  tycker det är jättebra att du tar upp det här med hälsa och träning så många kommer igång med det! men en sak jag tänkte på när du jämförde olika ”maträtter” i kalorimängder. tycker du kan ta upp hur mycket skitmat man stoppar i sej varje dag. alltså sånt som inte är mat som tillsatser. ett exempel är att man lika gärna kan ha ansiktskräm på mackan istället för margarin, innehåller näsan samma saker. de är hemskt tycker jag, så varför inte använda smör? nyttigt och NATURLIGT!
  liten tankeställare bara 😉

  Linnea 2011-09-20 21:47:33
  Svara
 • Fan. Brukar äta ganska hälsosamt men choklad har jag alltid smugit in ändå, har tänkt ”Äh, det kan väl inte vara så farligt…” Dit rök det, haha.

  amanda 2011-09-20 21:38:04
  Svara
  • Svar på amandas kommentar.

   Haha, jag vet hur det är! Men äter du hälsosamt annars är det nog ingen fara ändå, man måste ju leva också! Och vad vore livet utan choklad…?

   Fanny 2011-09-20 21:41:27
   Svara
 • heej nu har jag en tävling där jag kommer lotta ut veckans blogg. För mer information om tävlingen finns här:http://dsp.blogg.se/2011/september/veckans-blogg.html#comment

  Vinnaren blir länkad i min blogg och får ha sin länk i menyn.

  Diana 2011-09-20 21:37:34 http://dsp.blogg.se
  Svara
 • Jag har alltid älskat din blogg för mode och allt, du har uppmuntrat till att va nöjd med sin kropp. Tycker att din nya kategori verka bra, men räkna kalorier när du har läsare som är 13,14? Bra att visa bra träning och kost men tänk över kaloriräkning och vikt…

  Moa 2011-09-20 21:10:59
  Svara
  • Svar på Moas kommentar.

   Jag skriver tydligt i texten att det bara är för att visa på skillnaden mellan skräpmat och vanlig mat och att man lätt kan göra skillnad igenom att bara byta ut godis, chips och liknande. Det står ingenstans att man ska räkna kalorier, bara att jag kollade upp vad det JAG brukar äta innehöll. Jag förstår hur du tänker och jag försöker vrida det här så mycket som det bara går för att ingen ska missuppfatta vad jag skriver som uppmuntring till bantning eller liknande men samtidigt är det svårt att skriva en blogg som ska passa för precis alla läsare när man har flera tusen. Jag har alltid ätit allt jag velat, det jag slutat med nu är bara godis och snacks och sånt. Jag äter fortfarande samma mängd mat (vilket är en hel del), kolhydrater, såser osv och jag har bytt ut godis och snacks emot annat som är bättre för kroppen!

   Fanny 2011-09-20 21:21:52
   Svara
 • tack för det samvetet…. haha!!

  mathilda 2011-09-20 20:52:53 http://chabelle.devote.se
  Svara
 • Hehe ja du Fanny. Det kanske borde bli en ”träna och hälso” blogg istället än en modeblogg…

  emma 2011-09-20 20:52:16
  Svara
 • Hej, jag är riktigt glad att du börjat med denna kategorin, nu finns allt jag vill läsa i en och samma blogg, super! Jag har dock en liten fråga inom ämnet träning och hälsa; Vad gör du när du blir riktigt jäkla godissugen? Har du några tips om vad man kan äta istället men ändå stillar suget efter socker och choklad?

  Kanske som en dagens fråga eller något sådant.
  Tack för en superb blogg!

  Lovisa 2011-09-20 20:42:56 http://lovisasvrld.blogspot.com
  Svara
  • Svar på Lovisas kommentar.

   Hejsan! Gud vad kul att det uppskattas 🙂 Det du ber om är faktiskt precis vad jag tänkte skriva i mitt nästa inlägg i denna kategorin, så det är bara att hålla utkik! 🙂

   Fanny 2011-09-20 20:47:44
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!