När jag får hit en lika stor semmelälskare som mig (lillebror) så var jag ju helt enkelt tvungen att baka en ny omgång med semlor! Denna gång provade jag mig på den lite nyare versionen med semmelwrap och det blev sååå gott, mycket godare än när jag gjorde vanliga semlor! Jag tror att dessa är lättare att lyckas med själv då de inte blir så mastiga. Så, om det är någon av er som har plats för ännu en semla i magen den här semmelsäsongen så rekommenderar jag att prova dessa! Receptet är för 6 wraps.
INDIGREDIENSER
12,5g jäst (1 fjärdedels paket)
0,5 dl mjölk
0,75 dl vatten
50g smör
0,5 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk stött kardemumma
1 ägg
4 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
4 dl mandelmjöl
1 dl florsocker
0,5 dl strösocker
Vispgrädde
Extra florsocker för dekoration
GÃR SÃ HÃR
1. Smula ner jästen i en bunke och värm mjölken och vattnet till max 37° i en kastrull. Häll sedan vätskan över jästen och rör om tills jästen lösts sig.
2. Tillsätt smör, socker, salt, kardemumma, ägg, bakpulver och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg och låt den sedan jäsa i 30-40 min under en bakduk.
3. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 6 bitar som du rullar till släta bullar. Kavla ut varje bulle till en mycket tunn platta, ca 1-2 mm tjock och 20 cm i diameter. Strö eventuellt lite mjöl på bordet så att de inte fastnar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen 3-4 min. De ska vara precis genomgräddade och inte fått färg eftersom de ska kunna vikas utan att spricka så håll riktigt bra koll!
4. Låt bröden wrapsen svalna mellan bakdukar så att de håller sig mjuka. Gör mandelmassan av att blanda mandelmjölet, florsockret och strösockret med en skvätt vispgrädde, mängd beror på hur lös mandelmassa du vill ha. Bred ut mandelmassan på mitten av wrapsen och vispa grädden och spritsa ut den på fyllningen. Vik ihop som en wrap med botten först och sedan kanterna över fyllningen. Pudra eventuellt över florsocker och packa in i smörpapper!