Guten Tag! Allas eran PT-Greta här igen med uppdrag om att sprida sunda vanor och glada tankar över detta avlÃ¥nga land. DÃ¥ de senaste inläggen varit ganska diffusa sÃ¥ tänkte jag ge lite konkretare tips idag â nämligen i form av tvÃ¥ recept.
 Raw Food-bollar (aka nyttiga chokladbollar)
1. Ta en eller två dadlar, kärna ur dem och lägg dem i en bunke tillsammans med ett ägg (och eventuellt en extra äggvita)
2. Stavmixa!
3. Blanda i kakao och havregryn tills det får en chokladbollssmetskonsistens (kort ord). Här kan man även skoja till det lite och köra i kaffe, kanel, kardemumma, citron, apelsin, vanlijstång eller liknande.
4. Blanda.
5. Rulla. (eventuellt i kokosflingor)
6. Njut.
Vill man ha det ännu lite sötare så kan man byta ut äggen mot kokosmjölk istället. Men hey: fyra ingredienser. Så gott. Och nyttigt. Förstår ni vilken magi som sker i dendär silverbunken?! Två dadlar innehåller mindre kalorier och mindre socker än en chokladpralin och kan ge söttma åt en hel rawfood-bollssmet. Sa jag att jag var frälst?
Nötkaka med äppeltopping
Ingredienser:
2 dl kokosmjöl
10 dadlar
3 ägg
2 dl havregyn
1 dl mjölk
2 dl cashewnötter
ev lite vaniljsocker
3 äpplen
1 dl vispgrädde
1 msk honung
Gör såhär:
1. Kärna ur dadlarna, kläck över äggen och stavmixa den röran.
2. Tillsätt kokosmjöl, havregyn och mjölk.
3. Blanda i cashewnötterna och smaka av med lite vaniljsocker
4. Skjuts in i ugnen på cirka 200 grader i 10-15 minuter (tills smeten är gyllenbrun)
Under tiden som kakan gräddas:
5. Skär äpplen i små, små bitar. Vispa grädde och rör ihop tillsammans med lite honung.
6. Ta ut kakan, toppa med äppelgrädden och servera! ð
I allmänhet så kan man tänka såhär när man bakar:
Byt utâ¦
⦠vetemjöl mot kokosmjöl eller mandelmjöl
⦠socker mot dadlar, kokosmjölk eller honung
Och så mycket svårare än så är det inte. Trevlig fikastund!
Greta